FI | ENG
Nora Casén / 13/04/2017

Vuoriston rakastaja, vaeltaja. Annapurna Circuit

 

”Miten monta erilaista paikkaa voi mahtua yhteen laaksoon vuoristossa? NO MONTA!” 

…..

”Annapurnan ympäri vaelluksella maisema ja luonto vaihtuivat kostean hikisestä viidakosta – kylmään kuivaan vuoristoon. Nepalini sai uuden ilmeen minun silmissäni. Nyt jo janoan takasin.”

nora ryytty annapurnalla

…………  …..  …………

ANNAPURNA CIRCUIT

LÄHESTYMINEN JA POISTUMINEN

Polvet osuivat penkkiin. Pää kolahti ikkunan pieleen. Minä ja ryhmäni erittäin reippaita toisilleen tuntemattomia vaeltajia pompimme penkeillä suut auki maisemia ihmetellen auton kurvaillessa kapeilla vuoristoteillä. Matka oli alkanut Annapurnan ympäri. Edessä oli muutaman viikon vaellus tavoitteena nähdä ja nauttia mahdollisimman paljon vuoristosta. Tervetuloa mukaan 😀

maastoauto annapurnalla

Pääsääntöisesti lähestyminen ja poistuminen circuitille tehdään maateitse. Lentäminen onnistuu paikoittain, mutta lentojen liikkuminen on kelivarauksella ja kentät pieniä. Lennot tosin lyhentävät huomattavasti matkustus aikaa, mutta jättävät jännittävän osan reittiä näkemättä.

Maateitse vuoristossa liikkuva liikenne on moottoripyöriä, tavallisia autoja, jeeppejä ja busseja. Mikäli olet liikkeellä näillä vaativilla, jyrkkien vuoren rinnettä kiemurtelevilla hiekkateillä suosittelen ottamaan paikallisen kuskin. Tiet ovat ylensä yhden auton levyisiä ja reunamat ilman aitoja suurine pudotuksineen. Ohitustilanteissa ajetaan ja peruutellaan tien leveinpään kohtaan. Hivutellaan ohitse, ettei sivupeilit irtoa. Paikalliset ovat kuitenkin tähän tottuneet ja hoitavat liikenteen mutkattomasti. Rinteillä liikkuminen vaatii myös maaston tuntemusta, sillä sadekauden tienoilla on suurien maavyöryjen riski paikka paikoin. Meidänkin reitillämme tiet olivat kärsineet pahoin ja yhden laakson silta huuhtoutunut vyöryissä.

Osa maastosta on erittäin rouheaa ja vaatii järeät jousitukset sekä renkaat menopelin alle. Sateiden tullen tie on mutainen ja tiet möyhiintyvät mössöisiksi sangen nopeasti. Meidän retkueemme mahtui yhteen jeeppiin. Varusteet pakataan auton päälle ja sisätunnelma on tiivis, mutta matkanteko sitäkin hauskempaa 😀

 ————————————-

 CIRCUIT

PuPum! Tässä profiili trekin nousuista ja kartta matkalla olevista kylistä, joissa lähes jokaisessa on mahdollista majoittua teetaloissa.

Circuit kartalla.

 

Circuitin nousuprofiili.

Trekki soveltuu erinomaisesti ensikertalaiselle, sillä yöpyminen tapahtuu majoissa samaan tapaan kuin EBC-trekillä (Lue tästä blogiteksti EBC trekiltä). Korkeudet pysyivät maltillisina ja moni pääsee nauttimaan korkeasta ilman alasta ilman vuoristotaudin oireita. Kierros on erityisen hyvä myös niille, jotka ovat kiinnostuneita luonnosta ja hyvin vaihtelevista maisemista. Vuoristo on läsnä lähes koko ajan.

Circuitin voi aloittaa ja lopettaa eri kohdista. Osa vaeltajista kävelee koko matkan ympäri, toiset käyttävät autoja ja lentoja lyhentämään vaellusta. Reittiä tehdään myös pyöräillen, joten eiköhän kasata jengi ja hurauteta korkeuksiin joku kevät tai syksy ;D ?

 

………………………………………….

MITÄ HUOMIOITAVAA PÄIVÄN KULUSTA

Päivän rakenne ja majoitukset ovat hyvin vastaavan kaltaisia, kuin Everest Base Campilla. Päivä on rytmitetty levon, vaelluksen ja ruokailuiden rytmiin.

Pientä eroa voi olla päivien pituuksissa. Annapurnalla kävelyajat ovat hieman lyhyempiä joten kylien sekä ruokien nautiskeluun jää rutkasti aikaa.

lounas annapurnalla

Iltatunnelmia Pisangissa ennen ruokailua.
Iltatunnelmia Pisangissa ennen ruokailua. Kylmän ja kostean tullen vetäydytään sisälle kaminan lämpöön. Varusteista vinkkiä tässä varustepostauksessa.

 

……………………………

…………..

FIILISTELYPOIMINTOJA MATKAN VARRELTA

 

siltaylitys
Vaelluksen alussa, pilvien alla matkasimme yli riippusiltojen ja reunalla jyrkänteiden. Iilimadot kurkoittavat kosteasta maasta ja yrittävät tavoittaa kenkäsi. Välillä kävelimme niin lähellä kallioita, että vesi valui polullemme valtoimenaan ja seinämän lehdiltä tirskutteli pisaroita.

 

maisemia annapurnalla

sadekauden loppu annapurna circuitilla
On vaikuttavaa kävellä paivästä toiseen ja nähdä uudet rinteet laakson pohjalta. Päivittäin matka on ylöspäin ja hiljalleen kasvillisuus vaihtuu ympärillämme kuivempaan. vesiputoukset pienenvät ja maisema muuttuu jylhemmäksi. Sadekauden lopussa kaikkialla on vehreää. Toisinaan otamme vastaan kevyen sadekuuron ja nautimme sen raikkaudesta.

 

tauko annapurna circuitilla

selfie noora ryytty
Kiireettömyys. Elämä kaukana kotoa. Kaukana elektroniikan mölystä. On helppo katsoa ympärille ja nauttia kaikesta mitä näkee. Olla läsnä ihminen ihmiselle. Olla läsnä itselle. Uskon, että tyhjyydestä nousee luovuus.

 

maisemia annapurna circuitilla

maisemia annapurna circuitilla 2
Annapurna Circuitista tekee ainutlaatuisen se, että nimensä mukaan teemme kierroksen. Se mitä näet täneen, et näe enää huomenna. Koko kierroksen ajan jatkuu yllätyksellisyys. Mitä seuraavan nurkan takaa tulee ja mille näyttää seuraava päivä? Joki kulkee pitkin laakson pohjaa ja rinteiden reunamat laskevat paikon jyrkästi kuohuihin. On hieno olla laakson seinien suojassa, mutta silti nähdä kauas.

 

korkeuksissa

luostari nepalissa
Vanha on arvossaan Nepalissa. Luostarit ja vanhat kaupungit ovat säilyneet sukupolvilta toiselle. Suosittelen vierailua paikallisissa luostareissa sekä paikallisten messuissa. Rauhoittava torvien ääni sekä ruokousmyllyn kilkatus soi edelleen ajatuksissa.

 

rauhoittumista nepalissa
Rauhoittuminen. Vuoriston juurella aikaa kannattaa viettää maisemia ihastellen. Itse nautin suunnattomasti auringon laskuista ja nousuista. Aamulla herääminen ennen lämmittäviä säteitä aloittaa päivän raikkaasti.

i.

puurajan yläpuolella nepalissa
Tässä yllä olevassa kuvassa tyypillinen maisema korkeammalta reitiltämme. Suurimmat puut jäävät taakse ja nousemme puurajan yläpulelle. Vaelluspolut ovat erinomaisia ja pienet kylä harvenevat reitiltämme.

 

Tässä polku kohti moreenin juurella olevaa viimeistä majapaikkaamme. Laakson ylitykseen on tästä enää vuorokausi. Koreus hidastaa matkan tekoa. Aina taakse katsoessa näet Annapurnan vuoriston. Edessä siintää leiri, josta löytyy muunmuassa tuoreita leivonnaisia <3 Aaahh…tässä tunnelmia herkutteluhetken tiimoilta! Ps. Älä hämäänny, että ylhäällä olisi lämmintä. Välittömästi tuulen noustessa ja auringon piiloutuessa vuorten taakse haluat vetää lämpimää päälle. Meille sattui erittäin poikkeuksellinen loikoilupäivä auringossa.

kerrospukeutumista nepalissa
Vuoristossa tosiaan suositaan kerrospukeutumista. Vaatteet pitää varata ja kuljettaa mukana trooppisen kuumasta vuoriston kymyteen varautuen. Yksi on sama 😀 päivästä toiseen: aurinkorasva ja aurinkolasit.

 

Alla olevasta kuvasta tunnelmia viimeisen nousupäivän aamun auringonnoususta. Pitkät tauot ja auringonnousun ihailu kuuluvat tällä reissulla asiaan.

maisemian annapurna circuit nepal
Maisemia ja maastoa viimeisen nousupäivämme matkalta. Lähes joka suuntaan voit nähdä vuoristoa ja mahtavia harjanteita.

 

huipulla thorang la pass
On the TOP! Mukaan kannattaa ostaa viiri, joka kiinnitettään muiden tapaan harjanteen huipulle. Päivä jatketaan alamäkeen eksoottiselle Mustangin alueelle. Tiedossa lämmin suihku, pizzaa ja kylmää juomaa.

No mille Circuit sitten tuntui vaeltajista? Tämä alla oleva videoklippi varmasti kertoo puolestaan:

 

Matka ei suinkaan pääty tähän, vaan edessä on aina paluu laaksoja pitkin alas kaupunkeihin. Paluu rikkaan kulttuurin tutkimuksiin. Vuoriston ruuat vaihtuvat ravintoloihin ja likaiset vaatteet tunikoihin, kuten alla olevasta uvasta huomaatte.

Mukavaa, että matkasit ajatus- ja kuvamatkallani Nepaliin tässä postauksessa. Kiitän kuittaan Annapurna Cirkuittia fiilistellen ja seuraavaa Nepalin reissua odotellen.

…………………….

……..

MIHIN SUUNTAAN SEURAAVAKSI SEIKKAILEMAAN?

”Jäätikkö, sukset ja ahkio kutsuu <3 vastatkaamme siihen! Seuraavaksi suuntaan toukokuussa hiihtämään Euroopan suurimman jäätikön halki. Islanti – VATNAJÖKULLAN  jäätikkö – TÄÄLTÄ TULLAAN!”

City- ja outdoor seikkailuihini voi hypätä mukaan ja fiilistellä ennen uutta postausta INSTAGRAMISSA: Nora Ryytty 

Nora

 

 

 


Nora Casén

Outdoor-puuhia rakastava citymimmi, liikunnanohjaaja ja outdoor-matkanjohtaja. Mimmi iloa sekä intoa täynnä, jos voi inspiroida ja sparrata seikkailujen pariin kaikenlaisella kokemuspohjalla olevia liikkujia.

"Jokainen pienikin seikkailu koto-Suomen luontoon tai ison maailman mäille inspiroivat minua ja koen saavani hengittää."

Pienistä hetkistä fiilistely, kaikesta kauniista nautiskelu ja monipuolinen ulkoilma puuhastelu vievät mennessään mantereelta mantereelle. Kasseja mukana kulkee yksi, jos toinenkin, mutta minkäst teet, jos vaattet ja pukeutuminen kiinnostaa ulkona remuamisen ohella? ;D

Kirjoittajan blogit

Kaikki blogit