Trädikiipeämiseen eli luonnollisilla varmistuksilla kiipeämiseen tarvitset paljon varusteita, lähinnä kiiloja ja kamuja. Tämän blogin on tarkoitus auttaa alkuun siinä, miten ensimmäistä trädiräkkiä voisi rakentaa.

Kiilat
Kiilat kuuluvat jokaiseen perusträdiräkkiin. Niitä käytetään vetosuuntaan kapenevissa halkeamissa. Ne ovat kohtuullisen edullisia, keveitä ja aika helppoja asentaa. Räkkiä voi aloittaa rakentamaan yhdellä kiilasetillä, jota ainakin jossain vaiheessa kannattaa täydentää tuplaamalla keskikokoisten kiilojen määrä. Itse koen DMM:n kiilat kaikkein parhaimmaksi. Ne sujahtavat halkeamaan jotenkin hirveän varman tuntuisesti ja ne on myös suhteellisen helppo poistaa.

Camun valikoimissa on tietysti myös Black Diamondin kiiloja.
Kun kiilojen kanssa pääsee hifistelyn makuun, räkkiä voi täydentää offseteillä, eli kiiloilla joiden toinen puoli on toista leveämpi. Hyvin pleissattu kiila hyvälaatuisella kivellä on varma varmistus johon uskaltaa myös tippua, mikäli trädittäessä niin tapahtuisi.
Kiila klipataan köyteen jatkolla.
Mikrokiilat
Mikrokiilat ovat yleensä hyvin pieniä, niitä käytetään nimensä mukaisesti mikrohalkeamiin, silloin kun tavalliset kiilat ovat liian suuria. Ne on yleensä valmistettu pehmeämmästä materiaalista, kuten messingistä, jotta ne tarttuisivat kiveen paremmin. Mikrokiiloja käytetään lähinnä sellaisissa tilanteissa, kun on hyvä että maan ja kiipeilijän välissä olisi edes jonkinlainen varmistus. Mikrokiilat kuuluvat vasta kokeneemman trädittelijän räkkiin.
Kamut, eli liikkuvaleukaiset epäkeskovarmistukset

Jokaisen trädikiipeilijän perusräkissä on myös setti liikkuvaleukaisia kalliovarmistuksia, kamuja. Kamujen käyttöalue on kiiloja huomattavasti laajempi: niitä voi käyttää halkeamissa, jotka ovat tasalevyisiä, tai jopa hieman vetosuuntaan leveneviä, sisältä pyöristyneissä halkeamissa tai poketeissa. Kamujen pleissauksen, eli riittävän kallion ja kamun välisen kitkan, arviointi on välillä kuitenkin hankalaa, ja niiden käyttöä kannattaa harjoitella reilusti. Kamujen pitävyyteen vaikuttaa mm. kallion kiviaines, esim. graniitti kalkkikiveä pitävämpää, kuivuus (kamut eivät pidä kovin hyvin märällä kivellä, ja kallion puhtaus.
Camun valikoimissa on laadukkaat Black Diamondin ja DMM:n kamut. Black Diamondin camalottien etuna on helppo pleissaus ainutlaatuisen peukalopidikkeen johdosta. DMM:n dragoneiden etu on puolestaan se, että jokaisessa dragonissa on oma pidennettävä slingi, mikä vähentää jatkojen tarvetta ja pienentää räkin kokonaispainoa.
Jokainen kamu klipataan kiinni köyteen sulkurenkaalla. Räkkäystä ja sopivan kamun löytymistä helpottavat sulkurenkaat, jotka on kunkin kamun värisiä. Sopivia monipakkauksia löytyy sekä Black Diamondilta että DMM:ltä.
Black Diamondin ja DMM:n kamut on numeroitu eri tavalla, mutta värikoodattu siten, että DMM:n punainen Dragon on Black Diamondin punaisen camun kokoinen. Tämä mahdollistaa sen, että on kamuja on helppo yhdistellä eri merkeiltä.
Suositellut koot:
Black Diamond: C4- sarja koot 0.5; 0.75; 1; ja 2, (nämä kannattaa jossain vaiheessa hankkia tuplana), lisäksi pienemmät 0.3; 0.4 ja suurempi 3. Kalliosta riippuen muutama pienempi mikrocamu voi olla hyödyllinen. Mikrokamut voi valita esimerkiksi BD:n X4-sarjasta (3-4 kappaletta).
DMM: Dragoneista kannattaa hankkia ensimmäiseen räkkiin edullisempi monipaketti Dragon 2.0 set, jossa on käytetyimmät koot (0-5). Sitä voi täydentää tuplaamalla Dragonit 0-4 ja sekä tarvittaessa hankkimalla suuremmat ja pienemmät koot (00 ja 6).
Reitille otetaan sitten mukaan sopivimmat, pieneen halkeamaan pienempiä ja isompaan isompia kamuja. Kymmenellä Camalotilla/Dragonilla pärjää jo todella pitkälle.
Offsetit
Kamuistakin löytyy nykyään offset-versioita, joissa toinen puoli on toista suurempi. Ilman näitä pärjää kyllä pitkälle.

Muut tarvittavat
Sulkurenkaat eli karabiinit
Sulkurenkaita eli sulkkareita tarvitaan kohtuullisen paljon trädittäessä. Lukittuvia sulkurenkaita (minimi 4 kpl) ankkureihin ja varmistamiseen ja ei-lukittuvia köyden klippaamiseen varmistukseen. Helpointa on, jos jokaiselle camulle on oma sulkkari.
Jatkot
Tavallisten määrämittaisten jatkojen lisäksi monilla trädireiteillä tarvitaan myös ”seikkailu-jatkoja” tai ”alppijatkoja”, jotka ovat pidempiä, ja niillä voi varmistaa köyden suoran kulun. Jos köysi ei kulje kalliota pitkin vapaasti vaan menee kovin siksakkia tai kielekkeiden yli, se hankautuu kiveen (rope drag) ja etenemisestä tulee raskasta joskus jopa mahdotonta. Rope drag voi aiheuttaa myös kamujen ja kiilojen irtoamisen kalliosta.
Slingit
Slingejä tarvitaan trädittämisessä myös useita, esim. ankkurin rakentamiseen, ankkuriin kiinnittymiseen, rope dragin välttämiseen eli alppijatkojen tekemiseen. Slingejä voi käyttää myös varmistamiseen, mikäli reitillä on esim puita, tufia tai kalliossa läpireikä. Slingejäkin kannattaa olla useampia ja ainakin kahta eri mittaa, 60 cm ja 120 cm.
Kiila-avain
Kiila-avain tarvitaan varmistusten irroittamiseen kalliosta. Se nopeuttaa huomattavasti irrottamista, eikä tavaraa jää seinälle.
Cordelette
Cordelette eli apunaru noin 6-7 mm:n paksuista köyttä on hyödyllinen erityisesti vuoristoreiteillä. Sitä tarvitaan noin 7-8 metriä ja sitä voi käyttää ankkurien rakentamiseen.