FI | ENG
Camu / 14/03/2012

Terveiset Chamonixista

Kiipeilyreitit ovat täällä yleisesti ottaen huonossa kunnossa. Laaksossa lunta on riittämiin mutta ylhäällä kovat tuulet ovat kuivattaneet isot mäet mustalle jäälle. Alakylillä jäätä on onneksi ollut riittävästi, mutta lämpötilan vaihtelut +15 ja -20 välillä ovat hankaloittaneet kiipeämistä.

Onneksi jotakin kiivettävää on löytynyt. Les Houchesissa Chamonix alapuolelta löytyi mukava 4kp mittainen jääputous jonka kiipesin Haapasalmen Samin kanssa. Jää oli pakkasten jäljiltä kivikovaa mutta onneksi iltapäivän aurinko pehmitti lopun mukavaksi herojääksi.

Tatu Autio

Tatu Autio

Kiipeilyllisesti mielenkiintoista oli lähteä Yosemitessa tapaamani kivenkovan ranskalaisen Matthieu Mercierin kanssa Sveitsin Kanderstegiin kiipeämään. Hän on onsaitannut alppien kovia klassikoita läjäpäin. Kokeneempien kanssa kiipeily kannattaa aina, koska paremmilta oppii.

Tatu Autio

Tatu Autio

Edellisviikon helleaalto oli tuhonnut suurimmat ja hienoimmat jääputoukset, mutta eräs M7+ mixtareitti oli kiivettävässä kunnossa. Reitin nimestähän ei tietystikään ole mitään muistikuvaa mutta ei sillä niin väliä. Varsinainen kiipeily alkoi kolmannella kp:lla joka oli mikstakiipeilyä parhaimmillaan. Nuoriherra pisteli sen verran vakuttaavasti että itseä lähinnä haukotutti.

Vieraanvarainen herrasmies antoi sitten seuraavaan liidiin kamat ja sanoi että annas mennä. Ensin vajaat 10m hänkkiä kaltsia ja siihen päälle nelisenkymmentä metriä pystyä jäätä. Kallion joutui kiipeämään paljainkäsin ja niin myös jään. Pumpulta ei pystynyt välttymään ja mieleen palasikin hyvin nopeasti miten hektistä hyvä talvikiipeily voi parhaimmillaan olla. Kanderstegia ei kyllä voi kuin kehua ja suositella kaikille jää- ja mixtakiipeilystä kiinnostuneille.

Matthieu MercierMatthieu Mercier


Kaikki blogit