FI | ENG
Camu / 19/05/2014

Talviretkeilyä

Teksti: Arttu Muukkonen
Kuvat: Arttu Muukkonen, Ape Majava, Antti Leuku

Ekaa kertaa talvisella telttaretkellä

On hyvä kokeilla uusia asioita. Niinpä lähdimme kevään Pohjois-Norjan reissulla tavallisen mökkimajoituksen sijaan kokeilemaan telttailua jäätiköllä. Samalla pääsee laskemaan vähän erikoisempia mäkiä jylhissä maisemissa, ja seitsemän kilometrin lähestymismarssi taannee rauhan maassa.

Vähän tuollainen reissu jännittikin. En tiennyt etukäteen mitään ikävämpää fiilistä kuin herätä kylmästä teltasta lämpimän makuupussin sisältä ja vetää jäisiä, kylmiä monoja jalkaan, jotka ovat varmaan vielä vähän kosteana edellispäivän puserruksista. Mutta sohvalla saa istua kotonakin, joten kämpästä ulos ja porukalla liikenteeseen!

Ahkion pakkaus
Neljän hengen jengillä jokaisen ahkioon riitti tavaraa ihan riesaksi asti. Laina-ahkiot on hyvä tarkistaa etukäteen, mutta ilmastointiteipillä saa rikkinäisistäkin asioista ehjät. Lantionseudun lihakset on hyvä treenata etukäteen, sillä suolivyö puristelee tasaisesti joka puolelta keskikehoa.

Majoitus ja makuualustat
Hyvä teltta on jäätikölle kiikuttaessa kaikki kaikessa. Kannattaa tsekata, että vetoketjut toimivat, saumat ovat ehjänä ja lumitouhuihin mennessä myrskyliepeet ovat teltassa mukana. Meillä toinen teltta oli tarkoitettu vähän leppeämpään norjalaiseen kesätuuleen, joten toisena yönä alkoi puhuri puskea lunta ihan sisäteltankin läpi. Unet jäivät vähiin, kun kostean henkäyksen lisäksi teltta läpätti korvaan omaa tarinaansa.

Nukkuessa on tylsää, jos on kylmä. Lisäksi fyysisessä seikkailussa palautuminen ja hyvät yöunet ovat tärkeitä. Lämmin ja hyvä makuupussi on tärkeä, samoin hyvät makuualustat. Lumen päällä pienessä pakkasessa riitti hyvin paksu solumuovipatja alla ja ilmatäytteinen alusta päällä.

Ruoka ja juoma
Kannoimme mäkeen mukaan jonkin verran olutta, koska kyllähän hyvä fyysinen suoritus ansaitsee palkinnon kaljan muodossa. Ei muuten tee kylmässä yhtään mieli juoda kylmää juomaa. Mutta hieman lisäpainoa on hyvää treeniä.

Ruokaa voi tehdä joko pussimuonapohjalta tai sitten ottaa pari kaasupulloa lisää ja tekee oikeita ruokia. Meillä oli mukana pari kokkia, joten teimme oikeat ruoat. Hyvä ruoka parempi mieli ja niin edelleen. Suosittelemme.

Lumilinnan rakentaminen
Ensitöiksemme kaivoimme telttoja hieman syvemmälle lumen pinnasta, ja sitten rakentelimme muureja telttojen ympärille. Pidin sitä ensiksi vähän puuhasteluna, koska keli oli mukava ja aurinkokin vilkkui pilvien takaa. Mutta kun ensimmäinen puhuri puski yli 15 metrin sekuntivauhdilla, alkoi muurien ilmavirtausten ohjailu kiinnostaa toden teolla. Vähintään miehen mittainen muuri, mielellään vähintään teltan korkuinen, lisäksi tuplamuuri silloin jos sataa vettä, joka kuluttaa vallia kuin skinnaaminen hermoja.

Vessa
Kannattaa tehdä tuulen alapuolelle, kaivaa sille syvä kolo ja mielellään holvata katto, että on sitten mukavaa. Koska luonnolliset ruumiintoiminnot ovat ikävimpiä hoitaa myrskyssä, kannattaa olosuhteet tehdä mahdollisimman vaivattomiksi.

Pysy kuivana
Jäätiköllä ei ole mahdollisuutta rakentaa nuotiota, joten lämmittely tapahtuu sisäisesti. Siinä auttaa jallupullo, mutta sitäkään ei pidä nauttia liikaa, etteivät verisuonet supistu turhan paljon. Näppejä alkaa helposti paleltaa.

Niinpä olennaista on pysyä kuivana. Hyvä aluskerrasto, välikerrasto ja kuoret päälle on hyvä pohja, ja niiden lisäksi untuvatakki ja tosinaparetkeilijöillä vielä untuvahousut. Ei tule kylmä. Eikä kannata makailla lumessakaan turhan takia, koska kostunut vaate ei kosteissa oloissa kovin nopeasti tosiaan kuivu.

Osa retkikunnastamme vuorasi menomatkalla monot muovipusseilla. Sillä tavoin vain sukat kastuvat ja monon sisäkenkä säilyy kuivana. Itse vedin paljaalla, ja mono kuivahti hyvin teltassa.

Messiteltta
Jos on mahdollista ja saatavilla, kannattaa matkaan ottaa isompi messiteltta, jossa voi kokkailla ja hengailla porukalla. Kahden hengen teltassa tulee nopeasti tylsää, eikä kondensoituva kosteustakaan helpota hengailua. Kovassa viimassa on tylsä kokkailla pihalla.

Iloista mieltä
Kun tuuli puskee myrskylukemissa naamalle, ei auta murista. Parempi on nauttia, koska sellaiset tilanteet ovat harvinaisia. Varsinkin, kun etäisyyttä sivilisaatioon ei ole päiviä, vaan joitakin tunteja. Alas pääsee aina, joten huppu tiukemmalle ja telttanarujen kiinnityksiä vahvistamaan. Ulkona on mukavaa!

Kaikki blogit