FI | ENG
Jussi Taka / 21/02/2015

Suomiputikkaa

Hola!

Onpa ollut huono talvi krossilaskijalle. Ollaan helmikuun loppupuolella ja olen päässyt tällä kaudella laskemaan vain MM-kisat Kreischbergissä – muut on peruttu puutteellisten lumiolosuhteiden takia ja Kreischbergikin oli todella tiukilla lumen kanssa. Kun tätä vapaa-aikaa on riittänyt, olen koittanut vain laskea mahdollisimman paljon, jotta tatsi pysyisi yllä. Kotikeskustani Ounasvaaraa olen kuluttanut aika ahkerasti, mutta on sitä tullut vähän muuallakin lapissa pyörittyä.

Pohjois-Suomessa dumppasi ihan kiukulla muutama viikko sitten ja lähdin kaverini Antonin kanssa koluamaan Rukan lähiseutuja pariksi päiväksi. Suomutunturi meni konkurssiin, eikä rinteitä ole enään tänä vuonna hoidettu. Tämähän tarkoitti, että siellä olisi tarjolla ihan kivasti rinneputikkaa. Pakattiin Antonin kanssa kamat aamulla ja ajoimme Suomulle, jossa pyörimme aikamme parkkipaikkaa autolle etsien. Loppujen lopuksi jätettiin auto jonkun mökin pihaan, koska eihän siellä tosiaan ketään muita ollut. Skinnattiin toppiin ja todettiin että ylhäällä lumi oli tuulen tuivertamaa tunturikorppua. Vaihdettiin Antonin kanssa noboardeihin (lauta ilman siteitä a.k.a snowsurf) ja laskettiin niillä loppupäivä – tuli hyviä pesareita.

Suomutunturi Snowsurf!

Seuraavana päivänä käytiin laskemassa Valtavaaran, joka on myös Oulun läänin korkein vuori, löytyy Rukatunturin välittömästä läheisyydestä. Valtavaaran majalle pääsee helpoiten Rukan Vuosselin ala-aseman läheltä lähtevää hiihtolatua seuraten. Matkaa reitille tulee kokonaisuudessaan 6-7km, ja laskun jälkeen onkin helpointa hiihdellä Pessarijärven jään kautta Pessarin ala-asemalle, ja ottaa hissi ylös, josta pääsee laskemaan kummalle puolelle Rukaa tahansa. Lumi Valtavaarassa oli Suomen kriteereillä aivan uskomattoman hyvää! Jyrkimmillä osuuksilla parhaimmillaan 1.5m todella kevyttä höttöä – Eikä ketään muita!

Valtavaaran lasku:

Rukan jälkeen oli vuorossa Svanstein Ski (Pullinki), jossa järjestettiin nopeuslaskukilpailu – palkintona oli kausikortti tulevalle kaudelle, joten pakkohan se oli lähteä kokeilemaan onneaan. Rinne oli ihan priima kunnossa ja sitä pystyi tykittämään ihan suoraan ilman mitään hätää. Meikäläiselle napsahti päivän nopein aika 103km/h ja kausikortti tulevalle kaudelle! Kisojen jälkeen laskettiin vielä pari tuntia Ainosen Teron ja Johan Olofssonin, ja he tutustuttivat minut Svansteinin metsälaskumestoihin. Parin päivän takaiset plussakelit ja sitä seuraavat pakkaset olivat tehneet lumipakasta kohtuu jykevää korppua, mutta kaikesta huolimatta oli kyllä siistejä mäkiä laskea. Kaikille metsälaskujyrille tiedoksi, Svansteinissa järjestetään 13.-14.3 Treeriden maailmanmestaruuskisat, ja uusi, puista harvennettu kisarinne on todella hieno lasku!

Svanstein nopeuslaskukooste:

Nyt on tarkoitus lähteä Pyhälle pariksi päiväksi laskemaan snowsurffeilla. Yövytään porukalla Pyhätunturin lähellä sijaitsevassa Lucky Ranchissä ja tehdään päiväreissuja lähimaaston spoteille!

lisää kuvia Instagrammissani @666jussi

Kaikki blogit