FI | ENG
Camu / 26/08/2016

Rinkka vai duffeli? – Laukun valinta ja vinkkejä pakkaamiseen

Erämaavaellus, viikonloppureissu, trekki Nepalissa tai hiihtoreissu Pohjois-Norjaan… Camu kertoo, mikä laukku kannattaa reissuun ottaa mukaan.

Rinkka

Perinteisille vaelluksille, pidemmille hiihtoreissuille, telttailuun ja reppureissuille kätevin laukkuvalinta on yleensä rinkka. Rinkkaa – omaan selkään sopivaa ja säädettyä – on mukava kantaa, sinne mahtuu hyvin tavaraa ja tavarat pysyvät rinkassa yleensä paikoillaan. Jos tavarat kuitenkin kulkevat reissulla pääsääntöisesti autossa tai lentokoneen ruumassa, ei rinkka välttämättä ole se kaikista näppärin vaihtoehto.

Rinkkaa ostaessa pitää ottaa huomioon käytännössä kolme asiaa: rinkan tilavuus, rinkan istuvuus ja rinkan ominaisuudet.

Koko

Rinkan tilavuus ilmoitetaan litroissa. Vaikka litramäärä ei ole absoluuttisen tarkka, antaa sen hyvän suunnan siitä, millaisen määrän tavaraa rinkkaan saa mahtumaan. Alle viidenkymmenen litran rinkka sopii hyvin lyhyille matkoille tai sellaisille reissuille, jossa kantamusten tulee olla kevyet. Esimerkiksi parin yön mittaisella kesäretkellä tai lyhyellä hiihtovaelluksella pärjää pienellä rinkalla, kunhan vain pakkaa ajatuksen kanssa tarpeellisimmat mukaan.

Pidemmälle vaellukselle tai useamman yön talvireissulle kannattaa ottaa jo isompi, noin 60 – 75 litrainen, rinkka. Lämmin makuupussi, makuualusta, teltta ja useampi kerros vaatteita vie tilaa, mutta toisaalta tämän kokoisella rinkalla pärjää hyvin jo esimerkiksi pidemmällä reppureissulla. Etenkin trekeillä, jossa kaikki varusteet kannetaan itse, tulee tila tarpeeseen ja 75 litraakin tulee äkkiä täyteen. Mikään ei tietenkään estä käyttämästä isoa rinkkaa väljemmin täytettynä myös lyhyemmillä reissuilla, mutta puolityhjää on usein huonompi kantaa, sillä tavarat rinkan sisällä pääsevät heilumaan.

Miehille loistava rinkka on esimerkiksi 65-litrainen Lowe Alpinen Cerro Torre.

Naisille vastaava rinkka löytyy 60-litraisena.

Istuvuus

Rinkan istuvuus selviää oikeastaan koittamalla. Alkuun pääsee valitsemalla rinkasta oikean koon, mutta sen jälkeen istuvuus on usein yksilöllistä. Kaikista rinkoista ei myökään ole saatavilla useita kokoja, jolloin koko säädetään rinkan selkäosasta kantajan selkään sopivaksi. Rinkkaa pitää ostaessa sovittaa niin, että sen sisälle pakkaa painoa. Tämän jälkeen rinkan olkaviilekkeiden, selän ja lantiovyön säädöt kannattaa katsoa kuntoon.

Rinkkaa sovittaessa pitää kiinnittää huomiota myös lantiovyön kokoon. Rinkkaa kannettaessa suurimman osan painosta pitäisi olla lantion varassa, joten lantiovyö pitäisi pystyä kiristämään tarpeeksi tukevasti kannattelemaan painoa. Jos lantiovyö on liian pitkä, jää lantamusten paino hartioille. Liian lyhyt lantiovyö ei puolestaan ole yhtä tukeva kantaa.

Rinkoista löytyy usein omat mallit naisille. Naisten rinkoissa selkäosa on usein kapeampi ja lyhempi, ja samoin olkaviilekkeet on suunniteltu paremmi naisten vartalonmalliin sopiviksi.

Ominaisuudet

Rinkoissa on usein esimerkiksi lisätaskuja pienemmille tavaroille ja järjestelyn helpottamiseksi, oma tasku ja letkun läpivienti juomapussille, ulkoisia kiinnityskohtia, sadesuoja, irrotettava huppuosa…Ominaisuuksien tarve kannattaa miettiä käytön mukaan. Jos suunnitelmissa on randoreissu, kannattaa valita rinkka, johon sukset saa helposti kiinni. Lapin vaelluksilla sadesuoja tulee herkästi tarpeeseen, ja irrotettava huppu toimii kätevästi pikkulaukkuna kävelyretkellä.

 

lowe alpine rinkkoja ja kuivapusseja
Löwe Alpine Alpamayo 70:90 miesten rinkka, Cerro Torre 60:80 naisten rinkka sekä Podsac UL kuivapusseja

Matkarinkat

Monilta valmistajilta löytyy myös matkalaukkurinkkoja, eli rinkkoja joihin on yhdistetty matkalaukkujen ominaisuuksia. Tällaiset rinkat sopivat hyvin matkailuun ja lomille, mutta vaelluskäyttöön niitä ei kannata ostaa. Eroina tavallisiin rinkkoihin on yleensä se, etteivät ne ensinnäkään ole yhtä virtaviivaisia ja usein niistä saa koko etuosan auki matkalaukkumaisesti, mikä helpottaa pakkaamista. Tällaisista rinkoista löytyy usein kantokahva kyljestä.

Lowe Alpinen AT Voyager -mallista löytyy lisäksi rinkkaan kiinnitettävä erillinen päiväreppu. Lisäksi sen olkaviilekkeet saa piiloon erillisen läpän alle, mikä helpottaa esimerkiksi laukun kuljettamista lentokoneissa ja muissa kulkuvälineissä.

Matkalaukkurinkat sopivat hyvin sellaisille lomamatkoille, jolloin laukkua joutuu kantamaan jonkun verran. Erämaavaelluksilla matkalaukkurinkat eivät ole parhaimmillaan, sillä monikäyttöisyyttä haettaessa esimerkiksi kanto-ominaisuudet kärsivät.

 

lowe alpine at voyager
Löwe Alpine AT Voyager matkailurinkka ja irroitettava päiväreppu

Duffelit

Duffelit sopivat hyvin tavaroiden kuljettamiseen silloin, kun pääpaino ei ole tavaroiden selässä kantamisessa. Jos tavaraa siis on tarkoitus kuljettaa esimerkiksi autossa tai muissa kulkuneuvoissa, on duffeli hyvä valinta. Monesti esimerkiksi Nepalin trekeillä kantajalle mukaan annettavat tavarat pakataan duffeleihin. Ne ovat laukkuina monikäyttöisiä, sillä niitä on helppo myös kantaa, ja ne on helppo köyttää vaikka jakkihärän selkään.

Duffelin hyötyjä rinkkaan nähden on niiden keveys, helppo pakkaaminen ja myös tavaroiden helppo purkaminen. Duffelit ovat myös rinkkoja halvempia, ja ne on yleensä helpompi pakata esimerkiksi auton tavaratilaan. Yleensä duffeleissa on d-mallinen vetoketju, eli koko laukun kannen saa auki. Duffelit myös menevät tyhjänä pieneen tilaan, joten ne on kätevä varastoida.

Duffeleista löytyy usein kantokahvat sekä päältä että laukun päistä. Lisäksi Patagonian laukuissa on helposti kiinnitettävät olkaviilekkeet, jolloin laukun saa myös selkään. Näin ollen duffelit toimivat hyvin reissuilla, joilla laukkua pitää silloin tällöin kantaa myös selässä – kuten esimerkiksi lentokentillä.

Duffeleita löytyy montaa eri kokoa. Pienimmät, alle 50 litraiset duffelit, sopivat hyvin esimerkiksi arkikäyttöön kuten salikassiksi tai lyhyelle viikonloppureissulle. Keskikokoiseen duffeliin 50-100 litraa menee jo reilusti tavaraa pidempääkin reissua varten. Mikäli mukana kulkee lähinnä vaatetta ja muuta pehmeämpää tavaraa, pärjää esimerkiksi 90 litraisella duffelilla jo todella pitkälle. Esimerkiki testeissä ylistetty Patagonian Black Hole 90l on hyvä valinta duffelia etsivälle.

Isoimpiin duffeleihin – yli 100 litraa – menee helposti jo esimerkiksi laskettelumonot, laskuvaatteet sekä muut laskureissulle vaadittavat tavarat. Jos siis tietää, että kantaa mukanaan tilaa vievää tavaraa, kannattaa varautua isolla duffelilla. Monesti isompi duffeli toimii myös sen puolesta, ettei pakatessa tarvitse olla niin tarkka. Kun laukkua ei kanneta koko aikaa selässä, ei väljempi pakkaaminen muutenkaan haittaa. Eli esimerkiksi Nepalin trekeille voi hyvinkin ottaa mukaan ison duffelin vaikkei tavaraa olisikaan äärimmilleen asti mukana. Näin pakkaaminen ja purkaminen onnistuu helposti. Patagonian Black Hole -duffelista on saatavilla todella tilava 120 litrainen malli.

patagonia black hole duffeli laukku
Patagonia Black Hole -duffelilaukku: 60 l, 90 l ja 120 l

Pari sanaa pakkaamisesta…

Rinkkaa pakatessa tärkeätä on, että iso osa painosta lepää lantiolla. Tällöin rinkan pitäisi tuntua tasapainoiselta, eli se ei saisi kipata herkästi puolelta toiselle tai olla liian ylä- tai alapainoinen.

Rinkkaa pakatessa kannattaa miettiä myös käytännöllisyyttä, eli sitä, mitä tavaroita rinkasta tarvitsee ensimmäisenä. Jotkut rinkat ovat päältä täytettäviä, jolloin organisoinnin tärkeys korostuu. Joidenkin rinkkojen sisuksiin pääsee käsiksi avattavan etuläpän kautta, mikä helpottaa rinkan purkua.

Rinkan voi jakaa pakkauksessa eri osiin. Alaosaan kannattaa pakata ne tavarat, joita tarvitsee viimeisenä. Monet pakkaavat pohjalle esimerkiksi makuupussin ja lämpimiä vaatteita iltaa varten.

Rinkan keskiosaan kannattaa pakata painavimmat tavarat. Jos painavan pakkaa pohjalle, tulee rinkasta säkkimäinen kantaa. Liian ylhäällä painava tavara tekee rinkasta kiikkerän. Rinkan keskiosaan kannattaa siis pakata esimerkiksi ruoka ja ruoanlaittovälineet. Ylimääräisen tilan voi tilkitä esimerkiksi pyyhkeellä, varavaatteilla sadeviitalla, jolloin tavarat eivät hölsky rinkassa.

Rinkan yläosaan voi pakata tarvikkeet, joita saattaa tarvita nopeastikin, esimerkiksi kuoritakin, taukokengät tai lisävaatetta. Kaikki pikkusälä – otsalamppu, vessapaperi, pikkueväät jne. –  on hyvä pakata rinkan ylätaskuun, jolloin ne on nopeasti saatavilla eivätkä huku rinkan syövereihin.

Duffeleiden pakkaaminen on armollisempaa, koska niissä pääasia on yleensä saada kaikki tarvittava mahtumaan sisään. Duffeleistakin löytyy usein kiristysremmit, jolloin laukun saa vähän tiiviimmäksi paketiksi, mutta rinkkaa siitä ei saa kiristämälläkään.

Yksi kätevä apu pakkaamiseen ovat erilliset kuivasäkit. Usein ne ovat välttämättömiä jo sen takia, että niiden avulla vaatteet pysyvät rinkassa kuivana märälläkin säällä. Esimerkiksi Lapin vaelluksilla ja vuoristotrekeillä kuivasäkkien käyttö on oikeastaan välttämätöntä. Säkin eivät itsessään paina kovin paljoa, ja ne saa rullattua kiinni ilma- ja vesitiiviisti. Esimerkiksi Podsacsin Ultralite -kuivasäkki on kevyt ja kestävä vaihtoehto.

Kuivasäkeillä on helppo pitää myös järjestys pakatessa. Esimerkiksi duffeliin pakatessa sukat ja alusvaatteet voi pakata yhteen kuivasäkkiin, taukovaatteet yhteen ja niin edelleen. Kun tavarat vielä pakkaa erivärisiin säkkeihin, on tavaroiden etsiminen rinkasta tai duffelista huomattavasti helpompaa.

Lentokoneessa laukkuja kuljettaville hyvä apu on myös rinkan pakkauslaukut. Kevyet säkit pitävät rinkan ensinnäkin kunnossa ja puhtaana ja estävät sen, ettei kukaan käy tonkimassa rinkan taskuja.

Ja vielä viimeisenä vinkkinä kentälle: laukut kannattaa punnita jo kotona. Laukun purkaminen ja tavaroiden heittäminen roskakoriin lähtöselvityksessä on turhauttavaa, ja vielä enemmän ärsyttää maksaa muutamasta lisäkilosta.

Trip prep—always a mixed bag. Bishop, California, Patagonia photo: Mikey Schaefer
Retkeen valmistautuminen – pakkaamisen pulma on aina läsnä. Bishop, California, Patagonia photo: Mikey Schaefer

 

Kaikki blogit