FI | ENG
Camu / 12/05/2014

Reissuterkkuja Kangchenjungalta!

Tämänkertaista blogia kirjoitellaan maailman kolmanneksi korkeimman vuoren Kangchenjungan (8586m.) perusleiristä! MacBookin ja nepalilaisten aurinkopaneelien kesken on pieniä yhteensopivuusongelmia, joten pitkästi ei tällä kertaa pysty tarinoimaan.

Samuli Mansikka

Saavuin Katmanduun 7.4. ja vietin päivän varastollani pakkaillen ja viimeisiä hankintoja tehden. 9.4. aamulla aloitimme ajomatkan kohti polun alkua. Nepal ei ole suuren suuri maa, mutta maaston suhteellisen hankaluuden vuoksi aikaa siirtymiin kuluu. Pääsimme Taplejungiin polun alkuun 10.4. illalla kahden todella pitkän päivän ajelujen päätteeksi.

Kaikki varoittelivat Kangchenjunga-trekin hankaluudesta ja pituudesta. Päädyin perusleiriin kuitenkin jo 8 päivän kuluessa, mikä sekin piti sisällään kaksi lepopäivää.

En missään tapauksessa kokenut lähestymistä hankalaksi, pikemminkin päinvastoin. Trekki on varsin kaunis johtaessaan trooppisesta 1000 metristä beissiin 5500 metriin. Haaveilin lumileopardin näkemisestä, mutta havainnot jäivät tassunjälkiin. Niitä tosin oli viimeisellä etapilla runsaasti.

Samuli Mansikka

Jonkunsortin pinnankiristelyä aiheuttivat täkäläiset kantajat, jotka a) kuskasivat laukut perusleiriin aivan eri tahtiin, kuin oli sovittu ja b) murtautuivat lopulta laukkuihin sisälle, kuten perusleirissä ilmeni ja että olivat kähveltäneet muutamia kohtalaisen kriittisiä artikkeleita. Tämän vasta perusleirissä havaittuamme veijarit olivat tietenkin jo kadonneet jäljettömiin.

Itseltäni katosi kaksi paria aurinkolaseja, muilta ryhmiltä vaatteita ja mm. happipulloja. Eipä siinä, vedetään gogglet päässä ja eipä se voro mun voimakkuuskorjatuilla Oakleyilla nyt ihan mahdottoman hyvin näekään.

Samuli Mansikka

Perusleiri on siis 5500 metrissä upealla kalliolla korkealla Yalung-jäätikön yläpuolella. Jäätikön toisella puolella avautuu näkymät Taplung Peakille (n. 7500m. ?), jonne italialaiset yrittävät kivuta uutta reittiä tällä kaudella. Taplungin rinteiltä kaatuu serakkeja jatkuvalla syötöllä saaden aikaan komeaa kuminaa laaksossa.

Ryhmiä on beississä paljon. Kangchenjunga on toistaiseksi ollut Annapurnan jälkeen toiseksi vähiten kiivetty kasitonninen enkä todellakaan osannut odottaa tällaista väenpaljoutta. Väkimäärä noin 60 kiipeilevää henkeä ei tietenkään Everestin 1000 kiipeilijän rinnalla ole mitään. Kuitenkin varmaan enemmän, kuin koskaan aiemmin.

Samuli Mansikka Aloitin edessä olevan urakan muutaman päivän levolla beississä, jonne siis saavuin illalla 18.4. Kipusin rinteille ensimmäistä kertaa 22.4. perustaakseni pari ensimmäistä yläleiriä. Reitti ykköseen oli helppo ja sain ykkösleirini pystyyn upeaan maljalaaksoon 6250 metriin. Muitakin telttoja jo oli.

Seuraavana aamuna kiipesin reitin odotettavasti konstikkaimman (huippupäivää lukuunottamatta) pätkän 7000 metriin, jonne pystytin kakkosleirini. Odotin tuon pätkän olevan railojen vuoksi huomattavan hankalan, mutta ilmeisen hyvien lumiolosuhteiden railo-ongelmia ei vastaan tullut. Kangchenjungan sijainti erillään mm. Everestin massiivista on kiehtova; jo 7000 metristä pystyi näkemään Nepalin Terai-alamaiden yli satoja kilometrejä horisonttiin.

Samuli Mansikka

Sain siis ensimmäisen sopeutumis- ja valmistelukierroksen hoideltua hyvin varhaisessa vaiheessa alta pois. Nyt on muutaman päivän sadellut lunta ja odottelen kelin paranemisia, että pääsisin viimeistelemään sopeutumisen. Tarkoitus on yöpyä 7000 metrissä tai jos mahdollista, vielä pykälää korkeammalla ennen, kuin alan perusleiristä käsin kytätä sopivaa ikkunaa huiputukseen. Toiveikkaimmat odottavat ensimmäisiä huiputuksia 10.5. tienoille, mutta itse en usko tuulten laantuvan ennen 15.5.

Seuratkaapa matkan vaiheita mun Twitterissä (@Samuli_Mansikka) ja Instagramissa (instagram.com/samulimansikka)!

Samuli

Kaikki blogit