FI | ENG
Camu / 15/11/2010

Randomonot ja niiden valinta

Rando- eli hiihtovaellusmonoja vertaillessa suurin osa ihmisistä kohtaa ristiriidan: toiveissa on mahdollisimman kevyt, mutta jäykkä kenkä. Nämä kaksi ominaisuutta harvoin kohtaavat samassa paketissa, joten edessä on omien tarpeiden rehellinen arviointi. Lisähaastetta ovat tuoneet yhä levenevät sukset, mutta onneksi monovalmistajat ovat tuotekehityksessään huomioineet leveiden suksien mukanaan tuomat haasteet monoille.

Monoa valitessa pitää aivan ensimmäiseksi miettiä, missä, miten ja minkälaisilla suksilla aikoo laskea ”“ ja hiihtää ylöspäin. Muutaman sadan korkeuserometrin skinnaus ja jyrkän puuterikurun lasku isoilla suksilla vaatii erilaiset välineet kuin tuhannen korkeuserometrin vaellus laaksosta ylös vuorenhuipulle. Haluatko edetä vauhdilla ja vaivatta ylös vai alas?

Dynafit ZZero4 C-TFCamussa myytävistä randomonoista kevyin nelisolkinen on Dynafit ZZero 4 C-TF (1595 g). Valikoiman järeimpiä puolestaan ovat Black Diamond Factor ja Dynafit Titan. Materiaalin ohella monon jäykkyyteen vaikuttaa kengän rakenne: alpine overlap -rakenne, kuten BD:ssä, on flexiltään erituntuinen kuin esimerkiksi Scarpa Spirit 4:n etuläpällinen ratkaisu. Scarpan jäykkyyteen voi vielä vaikuttaa etuläppää vaihtamalla.

Side rajaa vaihtoehtoja

Kun käyttötarkoitus on selvillä, on aika paneutua yksityiskohtiin. Vaihtoehtoja rajaa selvästi sidemalli: hiihdätkö perinteisen alppisiteen tyyppisellä randositeellä vai Dynafitin kaltaiselle tech-siteellä? Joissakin monoissa kärki- ja kantakappaleet saa vaihdettua sidetyypin mukaan, mutta kaikissa vaihto ei onnistu. Kärkien ja kantojen vaihto on helppoa. Se hoituu avaamalla pari ruuvia.Dynafit TLT FT Z12

Eroja löytyy myös monojen sisäkengistä. Dynafitin sisäkengissä istuvuutta parannetaan nauhoilla. Myös Black Diamondin kengissä on nauhat, mutta ne kiristetään solmun sijaan pyöritettävällä Boa-kiristimellä. Scarpa luottaa mallistossaa kevyisiin, nauhattomiin Intuition-sisäkenkiin. Suuri osa muidenkin randomonojen sisäkengistä on lämpömuokattavia.

Eroja voi etsiä myös monojen säädöistä ja varren asennosta. Minkälaisia etukallistusvaihtoehtoja on tarjolla ja kuinka paljon monon varsi liikkuu edestakaisin kävelyasennossa? Esimerkiksi Black Diamondin monoissa on kolme etukallistusvaihtoehtoa: 14, 18 ja 22 astetta.  Dynafitien varret saa 15-21 asteen kulmaan.

Eri monojen ominaisuuksien vertailu on toki hyödyllistä, mutta kaikkein tärkein asia on silti monon istuvuus: jos mono ei sovi omaan jalkaasi, et takuulla nauti laskupäivistä maksimaalisesti. Sovita monoja kaikessa rauhassa ja tee valinta vasta sitten.

Kaikki blogit