FI | ENG
admin / 22/01/2011

Polartec NeoShell

Vedenpitävien ja hengittävien kalvojen rintamalta kuuluu harvoin mitään uutta. Uusien kalvojen kehittäminen kestää usein vuosia ja markkinoille on vaikea tunkeutua, koska kuluttajat pysyvät usein uskollisina markkinoilla jo itsensä vakiinnuttaneille brändeille. Aikoinaan ulkoiluvaatetusalan polyesterfleece -kankailla mullistanut Polartec on kuitenkin tarttunut haasteeseen. Ja heillä itsellään on vakaa uskomus luomaansa kalvoon.

Polartecin tavoitteena on ollut valmistaa markkinoiden hengittävin vedenpitävä kalvomateriaali. Viimeisimpien testitulosten, joita on suoritettu niin laboratorioissa kuin kentällä oikeassa maailmassa, perusteella ulkoiluvaatetuksen ”pyhä graalin malja” (vedenpitävä, mutta hyvin hengittävä vaate) on taas astetta lähempänä kuluttajaa.

Polartec NeoShell promo

Polartecin uuden kalvon nimi on NeoShell. NeoShellin kehitys haastoi Polartecin suunnittelijat ajattelemaan tuotettaan aivan uudelta kannalta ja irtautumaan kalvomateriaalien asevarustelua muistuttavasta kierteestä, jossa mitattiin vain vesipilaria ja RET -lukua. Testauksessa kävi ilmi, etteivät perinteiset testimenetelmät kalvon vesipilarille ja hengittävyydelle vastanneet kunnolla todellisia kenttäolosuhteita.

Kalvon vedenpitävyyttä mitataan vesipilariarvolla. Tämä vedenpaineeseen perustuva mittaus kertoo kuinka paljon vedenpainetta kalvomateriaali kestää ennen kuin vesi tihkuu materiaalista läpi. Saatu tulos ilmoitetaan millimetreissä, joka kuvastaa testipalasen tietylle pinta-alalle kohdistetun vesipatsaan korkeutta. Kansainvälisen määrittelyn mukaan vedenpitäväksi luokiteltavan tuotteen vesipilari on oltava 10 000mm. Markkinajohtajat, kuten Gore-Tex ja eVent, ilmoittavat kalvoilleen huomattavasti yli 20 000mm arvoja.

Polartec NeoShell promo poster

Polartecin suunnittelijat tuumivat, että miksi tehdä tuote joka on kaksi kertaa vedenpitävämpi kuin vedenpitäväksi määritelty arvo. Käyttäjä pysyy yhtä kuivana vesipilarista riippumatta, kunhan sen arvo on vähintään 10 000mm. Vesipilarin korottamisella on myös käänteinen vaikutus kalvon hengittävyyteen, koska sen tiheyden kasvaessa kalvon RET -arvo nousee.

Kalvon hengittävyyttä perinteisesti mitataan RET -arvolla. Tällä tarkoitetaan kalvon diffuusiovastusta. Mitä pienempi vastuslukema on, sitä paremmin kosteus siirtyy kalvon läpi. Vesihöyryn kulkeakseen kalvon läpi on ilmankosteuden ja lämpötilan oltava huomattavasti suurempia kuin kalvon toisella puolella. Käytännössä tämä tarkoittaa, että takin sisälämpötilan ja kosteuden on oltava huomattavasti suurempia kuin ulkoilman jotta kosteus pääsee haihtumaan ulkoilmaan. Tähän periaatteeseen perustuu mm. Gore-Texin ja monen muun valmistajan kalvojen hengittävyys.

Polartec NeoShell diagram promo pic

RET -testaus kuitenkin jättää huomioimatta ilmanvirran vaikutuksen kosteuden siirtoon ja näin saadaan hyvin mielenkiintoisia tuloksia, joiden mukaan mm. Gore-Tex on hengittävämpi materiaali kuin perus fleecepusakka. Vaikka kaikki tietävät, että laboratorion ulkopuolella näin ei ole. NeoShelliä testatessaan Polartec turvautui Yhdysvaltain armeijan kehittämään testausmenetelmään, jolla asevoimat testaavat omia myös omia varusteitaan. Tämä testausmenetelmä mahdollistaa dynaamisen hengittävyyden mittaamisen ja ottaa huomioon mm. ilmavirran vaikutuksen hengittävyyteen.

Polartec NeoShell promo pic

Mitä kaikki tämä tarkoittaa käytännössä? NeoShell toimii välittömästi, eikä vaadi tiettyä lämpötilaeroa tai kosteusprosenttia takin sisä- ja ulkolämpötilan välille alkaakseen siirtää kosteutta. NeoShell päästää kevyesti ilmaa lävitseen, joka tehostaa kosteuden siirtoa huomattavasti. Viimeiseksi NeoShell voidaan laminoida erityyppisiin pinta- ja sisäkankaisiin jolloin voidaan tulevasta kuoritakista perinteinen kovakuori tai pehmeä kuoritakki vaihtelevalla eristyksellä. Näin saadaan aikaan markkinoiden parhaiten hengittävin vedenpitävä kalvomateriaali.

Polartecin NeoShell tulee markkinoille syksyllä 2011 useilta eri vaatevalmistajilta.

Kaikki blogit