FI | ENG
Noora / 14/08/2011

Papillon Ridge

Kaikkien Chamonix-kertojen jälkeen minua kaiveli se, etten ollut kiivennyt Papillon Ridgeä, tuota helposti lähestyttävää Chamonix-klassikkoa, jota olin useamman vuoden tuijotellut Midin hissistä. Tänä kesänä päätin hoitaa asian päiväjärjestyksestä.

Reitti kulkee harjannetta pitkin ja koostuu neljästä ”tourista” eli tornista. Kiipeilyllisesti reitti ei ole kovin jatkuva, reitin alku ja tornien loppuessa siirtymät ovat lähinnä kävelyä, mutta väliin mahtuu hienojakin pätkiä. Kivi reitillä on hyvälaatuista ja kp:t vaihtelevia, släbistä hänkkiin, pinchejä ja jammausta. Rebuffat greidaa reitin D:ksi, jossa on kaksi muuvia V, mutta uudemmat topot greidaavat kruksin 5c/6a:ksi,  mikä pitää mielestäni melko hyvin paikkansa.

Reitille ehtii hyvin aamukabiineilla. Se on kuitenkin erittäin suosittu, joten kannattaa lähteä hyvissä ajoin. Toinen vaihtoehto on viettää yö bivissä väliaseman pienen järven Lac Bleun rannalla auringon laskettua ja aloittaa reitti hyvissä ajoin ennen ensimmäisiä hissiltä tulleita. Reitillä käytimme varmistuksina lähinnä camalotteja ja slingejä. Muutama kiilan paikkakin löytyi. Ständit saa hyvin rakennettua hyllyille slingeillä ja joillakin luonnollisilla varmistuksilla. Koska reitillä on yleensä muitakin köysistöjä, pitää olla tarkkana, etteivät köydet mene ristiin ja solmulle.

Kruksi oli yllättävänkin ylitsekaatuva. Hankalimmassa paikassa oli muutama valmis varmistus suojaamassa, vaikken näiden luotettavuudesta ollut ihan varma. Kruksi oli reitin hienoin köydenpituus, jatkuva ja hyvää kiveä. Kruksin pystyi kiipeämään myös oikealta, kuten otoksen britit, mutta greidi taisi kyllä olla hieman vaikeampi.

Kruksin jälkeen reitillä oli vielä yksi kiipeilyllisempi kp. Topissa olimme yllättyneitä siitä, kuinka ilmava viimeinen traverse laskeutumisankkurille oli. Muuten poistuminen reitiltä oli kohtuullinen: yksi laskeutuminen, kävelyä, pieni jäätikön ylittäminen polulle.

Kaikki blogit