FI | ENG
Nora Casén / 27/10/2016

Päivärepun valinta ja pakkaaminen

”Onko joskus se fiilis, että nyt ei ihan varusteiden valinta tainnut mennä nappiin? Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen ;D

Tässä vinkkikorneri repusta ja sen sisällöstä päivätrekille!

Kantaja ison kuorman kanssa vuoristomaisemassa
Joskus ollut väärää kamaa mukana????
Noora suuren tavarakuorman kanssa
Liikaa tai aivan liian vähän tavaraa päiväksi, vai miten siinä kävikään…

 

MITÄ PAKATAAN JA MIHIN?

Suuntaa ja ideoita päivärepusta ja sisällöstä. Kohteena on päivätrekkailut joka tarkoittaa että käytössä yöpymistavaroille on kantajat tai muulit. Kohteena paikat, joissa kuljetaan vuoristossa tai sen liepeillä. Esimerkkinä vaikka maisemat mitä näet alla olevassa kuvassa.

 

Tapoja valita varusteet on yhtä monta, kuin on lähtijääkin. Reissuun lähtö saattaa kuitenkin herättää paljon pohdintaa, kun ei ihan ole varma mitä ja mitä kannattaa ottaa huomioon päivärepun sisällössä.

Saan paljon kysymyksiä asian suhteen ja toivon tästä olevan iloa edes yhdelle reissuun lähtiälle. Availen valintoja omiin hyväksi havaittuihin kokemuksiin ja mieltymyksiin pohjautuen. Mutta jätän pakkaajalle vastuun miettiä lopullisia omia tarpeita ;D

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

PÄIVÄREPPU JA SEN VALINTA

”Minkälainen reppu sitä nyt sitten kannattaa valita?”

Kaksi yleisintä kareasti karrikoitua lähestymistapaa on tälle hankinnalle:

a) Outdoor fashionisti: Kävelet kauppaan ja näet juuri sinun varusteitasi täydentävän värisen ja mallisen repun. Vaikka pohdit käytännöllisyyttä ja tarvetta, on takaraivossa se huuto, että juuri tämä on se mikä tekee sinut reissussa iloiseksi. Sovitat ja vertaat eri vaihtoehtoja, mutta viimekädessä päädyt siihen intuitiiviseen ihastukseen. Tiedät, että muuten harmittaa, mutta tätä et kadu. Olet valmis tinkimään ja hyväksymään mahdolliset epäkäytännöllisyydet. Outdoorlookki määrittää valinnan. Tätä ei yleisesti tunnusteta ja sitä pidetään osassa piireistä vääränä valintaperusteena. Mutta ei siinä sen kummempaa, ihan yhtä hyvä valintaperuste siinä missä joku toinenkin, jos homma toimii. Outdoor varusteiden visuaalisen ilmeen huomiointi on yksi nouseva trendi.

b) Tarvehankkija: Kartoittaa oman tarpeen käytettävyydellä. Nämä valitsijat jakautuvat karkeasti kahteen:

  1. Simppelit, mahdollisimman pelkistetty reppumalli. Ei mitään ylimääräisiä hilavitkuttimia ja tuhansia taskuja joihin tavarat eksyvät. (Ei jää mihinkään remmeistä kiinni, kaikki yhdessä paketissa, siisti ja simppeli, ryhdikäs).
  2. Eritellyt, monitaskuiset ja modifioitavat reppumallit. Taskuja, koloja ja jaettuja säilytystiloja riittää varmasti jokaiselle tavaralle ja erilliset säätömahdollisuudet repun täydellisen istuvuuden saavuttamiseen. (Tavarat helpppo löytää ilman repun selästä pois ottamista, helppo organisoida).

Ideaalitilannehan on, että repun ostopäätöksen mukana saa molemmat. Itse olen käyttänyt molempia a-b malleja ja löytänyt niistä hyvät sekä huonot puolet.

 

”Miten löydän itselleni sopivan repun?”

Repun valinnassa kannattaa huomioida:

a) Repun koko, vetoisuus litroissa: Kannattaako rinkkaa raahata ja kiristellä sitä pienemmäksi? Mikä olisi riittävä, jotta kaikki tarvittavat varusteet mahtuisi? Aika helppo yleistys on 30-40l. Riippuen siitä miten repun saa mukautumaan tavaroihin. Viimeisimmät omassa käytössäni trekeillä ovat olleet 30-35l.

b) Selkämyksen pituus: Tällä varmistetaan että reppu asettuu oikein selkään. Liian alas tuleva selkäosio saattaa painaa alaselkää/ pakaroita, varsinkin jos päiväreppu on painava.

c) Olkahihnat: Tarkista, että hihnojen leveys on riittävä toisistaan niskassa, jottei hiertymä tule kaulaan. Tarkista myös hihnojen asettuminen kainaloiden kohdalla. Hihattomassa liikkumisen riski on olkaimen hankaaminen käteen.

d) Lantiovyö: Sen asettuminen oikeille kohdille lantiolla, jotta painon saa jaettua hartioilta. Lantiovyön taskut ovat kiva extra, sillä niihin saa pienet eväät ja kameran/kännykän. Pehmusteet auttavat ettei paino puuduta lantionta.

e) Painopiste: Kun pakkaat repun täyteen, varsinkin painavampaa tavaraa, se ei saa vetää sinua ihmeellisiin asentoihin, vaan pystyt kannattelemaan sitä ollessasi hyvässä asennossa.

f) Materiaali: Reppuja on kehitetty moneen tarpeeseen. Materiaali vaikuttaa repun ryhdikkyyteen, mukautuvuuteen, kiristettävyyteen. On hyvää selvittää onko reppu vettähylkivä vai vedenpitävä. Millaisin saumoin ja teippauksin reppu on kasattu?

g) Taskujen määrät: Minkä verran tarvitset yksittäisiä pikkutaskuja tavaroille, vai onko repun sisällä erikseen lisätty tavaranyssäkkä. Taskuja ei tarvita paljoa, jos osaa tauoilla ennakoida seuraavan etapin tarpeen 🙂 Taskuttoman repun sisään voi vaikka laittaa tälläisen:

Patagonia Black Hole Cube 2L Drifter Grey
Patagonia Black Hole Cube 2L

h) Sulkumekanismi: Yleisiä repun sulkumekanismeja ovat vetoketjut, narulla kankaankuristus ja päällä taitettava suojaläppä, rullattava tai taitettava repunsuu.

i) Säädöt: Etenkin helposti sisällön mukaan muotoutuvat reput tarvitsee joskus kiristää, jottei tavarat ”hölsky”. Reppua on myös mukavampi käsitellä ja pakata jos se ei ole ihan venkula.

j) Ulkopuoliset kiinnityskohdat: Onko joustavia kangastaskuja joihin saa käsistä tavaraa tai vaatteita ilman repun avaamista? Millaiset naruviritykset ovat päällä/ sivuilla/takana mahdollisia kiinnityksiä varten? Sauvojen sekä mahdollisen hakun kiinnittämiseen kannattaa kiinnittää myös huomiota. Itse kerään aina vuorilta alas tullessa muovipulloja ja muita jätteitä, jolloin joustavat narut ovat olleet todella tarpeelliset.

”Tsemppiä valintaprosessiin!”

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

SADESUOJAT / PUSSIT 

Kun luontoon lähdetään, sään mukaan varaudutaan. Luonto ei varaude kenenkään mukaan ja sade onkin trekkailijan raikas vieras, joka vierailee ennemmin tai myöhemmin. Ei meitä sokerista ole tehty, mutta mukavuus ja turvallisuussyistä kannattaa varautua suojaamaan varusteet. Kevyt untuvatakki ei lämmitä märkänä ja kylmemmän kelin yllättäessä saati kuivu helposti, jos sadetta onkin joka päivä.

Trekkaajia ylittämässä siltaa
Huomaa yhden trekkailijan sadesuoja kuvasta. Repun suoja suojaa repun sateen lisäksi myös lialta.

Tässä muutama vaihtoehto, joita voi soveltaa tai käyttää ristiin:

a) Vedenpitävä reppu: Itsellä ollut käytössä ja olen kyllä tykännyt. Pitää kivasti kosteuden poissa. Saumat ovat teipattu. Vetoketjut vesitiiviitä. Repun suut/taskut rakennettu vesitiiviillä ratkasuilla. Ongelmana on, että käytössäni reppu toisinaan pyörii kivikossa ja ties missä, jolloin ymmärrettävästi pinta on rähjääntynyt ja nirhautunut eikä enää ihan niin vedenpitävä kulumakohdista .

b) Repun päälle viritettävä sadesuoja: Tämä suoja on joskus integroitu reppuun. Kannattaa tarkistaa ostotilanteessa. Voi myös ostaa erikseen. Suojaa hyvin kevyeltä sateelta, pölyltä ja lialta. Kovan ja pitkän sateen sattuessa vesi valuu kuoritakin ja repun selkämyksen väliin jolloin reppu kastuu selkäpuolelta tai olkaimien kautta.

c) Vesitiiviisti suljettava pussi: Tätä suosin ja suosittelen. Erinomainen takaamaan varusteiden kuivuuden. Yksi isompi repun koon mukaan riittää. Erinomainen vaikka olisi sadesuoja.

d) Muovipussiin pakatut varusteet: Jollain toimii, jollain ei. Muovipussit reikiintyy helposti ja niitä ei saa täysin tiiviiksi. Jos pussit on suljettu huolella on yksittäisten tavaroiden pikainen etsiminen hankalaa.

e) Sadeviitta tai sen versiot: Toimii hyvin sadekauden on/off kuuroissa. En omista ”kauppasadeviittaa” vaan paikan päältä olen ostanut jätesäkin, josta avataan yksi pitkä sivu. Muuten säilyy taiteltuna/ rullattuna repun ulkopuolella, josta pikkukuurojen iskiessä saa nopeasti äyttöön ilman repun pois ottamista. Nepalissa sadekaudella yleinen, jatkuvien pikkukuurojen johdosta.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

SAUVAT, MIKSI JA MILLAISET?

Reppuja ja trekkaussauvoja
Sauvojen käyttö etenkin alamäissä säästää polvia ja lisäävät tasapainoa.

Sauvojen käytössä on kahta kuppikuntaa. Käyttää tai ei käytä. Jos käyttää, käyttääkö yhtä vai kahta sauvaa. Näihin vaikuttaa kuljettavan maaston profiili, oma fyysinen kunto, polvien kunto, matkojen pituudet, totuttu tapa ja tasapainon apu.

”Itselläni sauvat ovat usein olleet mukana ja koen niiden olevan avuksi ylä- sekä alamäissä.”

Ylöspäin kiivetessä sauvat säädetään vähän lyhyemmiksi, sillä niistä saa tukea ja niiden avulla on helppo punnertaa eteenpäin jalkojen väsyessä. Sauvat antavat tukipisteitä lisää ja auttavat tasapainon säilyttämisessä. Alaspäin mennessä sauvat säädetään vähän pidemmiksi, sillä niistä saa oivan tuen ja sen on todettu helpottavan polvien rasitusta. Itse olen merkannut sauvat heijastin teipillä muutamastakin kohdasta. Siitä on ollut etenkin yöllisissä lähdöissä iloa, kun omat sauvat erottaa helposti.

Sauvat antavat lisätuen.

Sauvojen valinnassa huomioi:

a) Käden sija: Onko kädensijan muoto omaan käteen sopiva ja rannelenkin säädettävyys riittävä

 b) Sommat: Onko sauvojen kärjssä irroitettavat sommat, sillä niitä ei tarvita kivikossa. Joskus iso sompa saattaa estää näkyvyyden, kun pitää sauva asettaa kivelle tukemaan tarkasti.

c) Kärkitupit: Tarvitsetko sellaisia, ettet riko kuljettavaa alustaa? Itse vaellan paljon poluilla, teillä ja kivikoissa joten en ole juurikaan käyttänyt ensimmäisten hävinneiden jälkeen. Suosittelen kuitenkin tuppeja, jos liikut herkkäpohjaisessa maastossa tai et halua kärkien kuluvan.

d) Varren säätö: Tässä kannattaa olla tarkkana! Sauvoja pitää voida säätää helposti ylämäen ja alamäen mukaan, jotta niistä saisi parhaan mahdollisen tuen. Tässä muutama vaihtoehto:

  • Klipattavat kiinnitykset: itse suosin näitä, sillä ovat helppo avata sekä sulkea ja kestävät hyvin käyttöä
  • Kierrettävät: eivät ole ihan niin kestäviä ja kierre saattaa huonoissa versioissa pettää (Huom! hyviäkin löytyy)
  • Veto-taitolliset: näistä itselläni ei ole käyttökokemuksia, joten innolla odotan niiden testailua jatkossa

e) Koko: Kuinka pieneen kasaan sauvat taittuvat. Sauvojen kuljettelua ja pakkaamista lentojen ajaksi helpottaa, jos ne saa pakattua pieneksi. Sauvat ovat välillä repun ulkopuolella kiinni, ja pitkä sauvat sojottavat sekä saattavat tarttua ympäristöön kiinni. Itselläni on kahteen osaan taittuvat ja kieltämättä jokaisella reissulla naureskelen, kun niitä ei ole tullut vaihdettua.

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

JUOMAT / NESTEET

”Vesi on vanhin voitehista. Tämän aiheen otan omana osiona käsittelyyn, sillä se on niin olennaisesa osana päivän kulkua ja sen oikea nesteytys on elinehto.”

Aina ei matkalla ole tupia ja paikkoja mistä ostaa kurkun kostuketta, joten päivätrekeille on hyvä varautua ottamaan juomia mukaan. Nesteiden määrään vaikuttavat henkilökohtainen tarve, saako matkalla täydennettyä vesimäärää, ollaanko vuoristossa korkeassa ilmanalassa jolloin nesteen tarve on vuoristotaudin ekäisemiseksi normaalia suurempi, maaston raskaus, alueen lämpötila. Juomien kanssa on monta viritelmää. Yksi on tosin aina sama: nestettä tarvitaan aina mukaan!

Juomavettä ei tarvitse joka paikkaan kantaa selkä vääränä sillä reitistä ja vedentäyttömahdollisuukista voi ottaa ennakkoon selvää oppaaltasi. Vesivarannot voidaan usein täyttää matkan varrelta: ostaa valmiina pulloina, ostaa keitettynä, puhdistaa vedenpuhdistustableteilla kylmänä tai kuumana saatuna, suodattaa suodattimen läpi tai pumpata puhdistavan puhdistusfiltterin läpi. Itse suosin keitettyä ja tableteilla puhdistettua vettä.

Esittelen kaksi oivallista vaihtoa juomien kuljetukseen, jotka toimivat myös yhtäaikaa käytettynä:

Juomapussit:

Erittäin käytännöllinen trekillä. Huomaa kuitenkin muutama seikka:

A) Hyödyt: Vesiletkun kautta helppo hörppiä vettä pieniä määriä usein (vesi ei rupea hölskymään mahassa). Mukavana plussana on pieneen menevä pakkaus tyhjänä. Iso esim 3l juomapussin käyttö on yhtä miellyttävää vaikka sisällä olisi 1l nestettä. Mukautuu reppuun helposti. Alla yksi erimerkki juomapussista.

CamelBak Antidote juomasäiliö 3L Antidote juomasäiliö 3L
CamelBak Antidote juomasäiliö 3L

B) Miinukset: Letkun jäätyminen pakkasessa ja riski pussin rikkoutumiseen (en laittaisi makuupussiin). Juomapusseihin ei saa laittaa liian kuumaa vettä. Jos juomapussi on reissussa mukana siirrän usein Nalgene pulloissa valmiiksi jäähtyneen veden pussiin. Nalgenet saattavat mennä yötavaroiden perässä.

Nalgenet / juomapullot:

nalgene pulloja
Nalgenet, joissa on suuret suut helpottamaan niiden pesua ja käyttöä. Autossa niistä juodessa tulee lähes aina märkää paitaa! Nalgenet löydät täältä.

Juomapullon valinnassa kannattaa huomioida seuraavat seikat:

a) Kuumuuden kestävyys: Tarvitseeko niihin laittaa kuumaa/kiehuvaa vettä. Kylmän veden juominen viileissä olosuhteissa tai ennen nukkumaan menoa ei ole reissuissa aina mieluista. Kuumaa kestävän pullon uskaltaa laittaa ennen nukkumaan makuupussiin lämmittämään ilman rikkoutumisen vaaraa. Jos vettä puhdistaa puhdistustableteilla, puhdistus on nopeampaa kuumassa vedessä.

b) Pullon koko / koot / muoto: Mikä on tarvittava vesimäärä ja miten pulloa halutaan käsitellä. Pienen pullon saa helposti takin povitaskuun tai reppuun/ varusteisiin kiinni pikkuhörppimistä varten. Isommassa esim.litran kokoisessa pullossa saa helposti kuljettua nesteen lisäksi pientä tavaraa lentojen ajan. Isosuista pulloa on helpompi huoltaa.

c) Kestävyys: Trekin aikana usein pullot ovat kovassa käytössä päivittäin. Välillä ne ovat tauoilla maassa, saattavat pudota tai kolahtaa niitä käsitellessä. Pullon tulee kestää myös kylmiä olosuhteita ja mahdollista nesteen jäätymistä kuumuuden lisäksi.

d) Kuinka monta pulloa tarvitaan? Putsataanko vettä? Kokoajan on hyvä olla valmista puhdasta vettä, jolla tarvittaessa putsata haava tai roska silmästä. Itse suosin kahta ”vesipistettä” jossa aina on tekeytymässä uutta puhdasta vettä.

”Olen päätynyt käyttämään jo vuosien ajan Nalgeneita niiden käytännöllisyyden vuoksi. Niistä on saatavissa erikokoisia versioita ja ne ovat pestävissä myös tiskikoneessa. Merkkaan omani aina tarroilla, jotta tunnistan ne kokkien täytettyä pullot. Muiden pulloista juonti lisää riskiä sairastumisille. Veden tankkaus tasaisesti päivän aikana on tärkeää. Ylävuoristossa ollessa maustan veden, sillä silloin sitä on mukavampi jouda useampi litra päivän aikana. Hyviä ovat munkkitipat, osiin jaetut poretapletit, veteen liukeavat pastillit, tee ja mehut.”

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

PIENVARUSTEET

a) Ensiapu, huoltovarusteet: Pieni ensiapukitti, johon mahtuu akuutit lääkkeet ja ensiapuvälineet sekä esim. pieni linkkuveitsi. Pakkaan mukaan myös retkestä riippuen pikku sälää hakaneulasta aina urheiluteippiin. Loput ei niin akuutit tai mahdolliset täydennykset kulkevat Base Camp -kassissa kantajien kanssa yöpaikalle.

b) Aurinkosuojat: Aurinkolasit/aurinkorasvat KYLLÄ  🙂 välttämättömät! Itse olen vuosien ajan pitänyt kuljetellut tuota otoksen oranssia tuubia mukana. Suojakerroin +50 ja päässä saman vahvuinen huulirasva. Litran purkkeja on turha raahata päivärepussa ja tuubi kulkee helposti vaikka taskussa, jos se on pieni.

c) Käsidesi & WC-paperi: Jos haluat vähentää riskiä sairastelulle, pidä käsidesi saatavilla, sillä vesipesua käsille ei aina ole mahdollista saada trekkaillessa. Wc-paperia / nenäliinat jo ihan luonnollisiin tarpeisiin, mutta myös haavojen/ hiertymien putsaukseen, jos muuta ei ole saatavilla.

d) Eväät: Niin 🙂 ruoka on kyllä oleellinen osa ulona puuhaillessa. Itse syön ruuat ruokatauoilla ja napostelen väleissä jotain pientä vain jos pakko. Yleensä päivätrekillä voi pitää jotain pientä purtavaa mitä saa hankittua kohdemaasta ja mikä säilyy tarvittaessa koko reissun ajan esim. proteiini- tai suklaapatukka, pähkinät yms. Tietenkin meitä on moneen ja jos on ”sokerikone” kotona (syö makeaa tai välipaloja usein) kannattaa huomioida se omissa eväissä. Evästä on hyvä olla, jos päivä pitenee tai tulee energian vajausta vaikka vatsataudista. Tai vaikka jos ruokapaikaa ei löydy suunnitellusti.

e) Otsalamppu: Pitkissä päivätrekeissä säilytän otsalamppua päivärepussa. Jos matkalla sattuu jotain ja matka viivästyy huomattavasti, lamppu auttaa pääsemään turvallisesti perille. Monissa matkustus kohteissa pimeä tulee todella nopeasti toisin kuin Suomen hidas hämärtyvä ilta.

f) Pikkusälä: Pieni nyssykkä puhelimelle, kameralle, kartalle, muistikirjalle tai rahoille ja passille, joita halutaan pitää mukana. Suosin tähään erittäin pientä vesitiivistä pussukkaa, jolloin tavarat eivät leviä pitkin reppua.

 

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

VAATTEET

Vaatteita trekille
Ennakointi ja varautuminen muuttuviin olosuhteisiin tekee matkasta miellyttävän.

Varaa reppuun tilaa sään muuttumiselle. Vaatteiden tarve riippuu kuinka suuret vaihtelut ovat mahdollisia. Varaudu ainakin kahteen mahdollisuuteen:

a) Sateen ja tuulen varalle: Kuorivaatteet eli täysin vett pitävät vaatteet kannattaa pakata mukana etenkin, jos ei halua väristellä märissä vaatteissa. Itse pidän ne repussa ja käytän kävellessä kevyempiä joustavia vaatteita. Ovat mukana myös kovan tuulen varalta.

b) Kylmän varalle: Mukaan kannattaa pakata trekeille keyt untuva- tai kuitutakki joka pakkautuu pieneen tilaan. Takki lämmittää kivasti tauoilla, etenkin jos selkä on päässyt hikoontumaan ja keli on vähän viilea. Kylmille päiville takin lisäksi pakataan hansikkaat ja jotain päätä suojaamaan. Pitkähihainen tai aivan ohut tuulitaki, jos trekkaat topissa tai t-paidassa ja keli saattaa viiletä. Sen päälle voi tarvittaessa heittää kuoret tai ohuen kevyt takin.

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kaikin puolin repun sisältö on aika henkilökohtainen riippuen käyttäjään tarpeistä ja kohteen vaatteista 🙂 Ei ole yhtä oikeaa settiä.
Vuosien varrella tavat myös muuttuvat ja onkin raikastavaa seurailla muiden tapoja, joista itsellekin kivoja ideoita.

:::::::::::::::::::::

Iloista trekkien suunnittelua sinulle! Toivottavasti sait tästä ideoita pakkaamiseen ja repun valintaan tuleville reissuillesi 🙂

Tule vetämään mua hihasta Ski Expoilla MonsRoyalen pisteelle 5.-6.11.2016.

<3

Tarkkaile myös esivuoden Erälehteä joissa mielenkiintoisia juttuja Suomen 100v.- ja Erälehden 40v. kunniaksi!

Noora Ryytty
Iloisin ulkoilma terkuin Noora

 

 


Nora Casén

Outdoor-puuhia rakastava citymimmi, liikunnanohjaaja ja outdoor-matkanjohtaja. Mimmi iloa sekä intoa täynnä, jos voi inspiroida ja sparrata seikkailujen pariin kaikenlaisella kokemuspohjalla olevia liikkujia.

"Jokainen pienikin seikkailu koto-Suomen luontoon tai ison maailman mäille inspiroivat minua ja koen saavani hengittää."

Pienistä hetkistä fiilistely, kaikesta kauniista nautiskelu ja monipuolinen ulkoilma puuhastelu vievät mennessään mantereelta mantereelle. Kasseja mukana kulkee yksi, jos toinenkin, mutta minkäst teet, jos vaattet ja pukeutuminen kiinnostaa ulkona remuamisen ohella? ;D

Kirjoittajan blogit

Kaikki blogit