FI | ENG
Camu / 17/11/2017

Opas untuvaan: Untuva on ylivoimainen eriste kylmää vastaan, mutta onko sen käyttö eettistä?

Mihin untuva sopii, mitä tarkoittaa vaatteissa ja makuupusseissa ilmoitettu fill power -arvo ja mistä untuva tulee? Lue tämä artikkeli, niin tiedät.

Talvi tekee vääjäämättä tuloaan. Toisille se on vuodenajoista se kaikkein paras: lumen petaamat metsät ja tunturit tarjoavat loputtoman leikkikentän laskureissuille ja seikkailuille.  Toisille talvi taas on välttämätön paha ennen uutta kesää, kuivia kallioita, lenkkipolkuja ja, noh, jotenkin vaan helpompaa ja valoisampaa elämää.

Mutta mitä mieltä tahansa noista muutamasta armottomasta kuukaudesta onkin, vaativat pakkaskelit oikeanlaisen vaatetuksen. Ja parasta, millä itsensä niiltä pakkasilta voi suojata, on untuva.

colin haley layers up in alaska
Colin Haley kerrospukeutuu kylmää laskeutumista varten Alaskassa. Photo: Mikey Schaefer / Patagonia

Mikä untuvasta tekee niin hyvän eristeen?

Untuva on eristeenä ylivoimainen verrattuna oikeastaan mihinkään, mitä ihminen on takkien ja makuupussien täytteeksi kehittänyt (toki untuvallakin on heikkoutensa, mutta mennään niihin myöhemmin). Eikä untuva ole mainio seuralainen ainoastaan luonnossa liikkuessa. Kevyt ja lämmin untuvatakki sopii hyvin myös arkikäyttöön.

Mutta miksi untuva on niin erinomainen eriste?

  • Untuva on erittäin lämmintä
  • Untuva on erittäin kevyttä
  • Se pakkautuu hyvin pieneen tilaan, eikä kärsi sullomisesta toisin kuin vanueriste
  • Untuva on hyvin hengittävää, eli se siirtää tehokkaasti kosteutta
  • Oikein hoidettuna ja säilytettynä untuvatuotteet kestävät lämpiminä jopa vuosikymmeniä

Untuva on pehmeä ja haituvainen höyhenkerros, joka linnuilla on ihon ja päällimmäisten, kovempien höyhenien välissä. Untuvan tarkoitus on siis luonnossakin pitää kylmä loitolla viimassa ja liki nolla-asteisessa vedessä uidessa. Lintujen höyhenet sen sijaan suojaavat untuvaa kosteudelta, eli eristeenä ne eivät toimi lähellekään yhtä hyvin, kuin untuva.

Ulkoiluvaatteissa käytetään hanhen ja ankan untuvaa. Näistä hanhen untuva on yleensä paino-lämpö-suhteeltaan parempaa, mutta myös kalliimpaa, koska ankan untuvaa tuotetaan enemmän.

Pallomaisen ja kuohkean untuvan eristävyys perustuu siihen, että sen säikeisiin muodostuvat ilmataskut sitovat kehosta karkaavaa lämmintä ilmaa itseensä. Ja mitä enemmän untuva sitoo ilmaa, sitä paremmin se lämmittää.

rabin urheilijat untuvatakeissa
Rabin untuvatakit tositoimissa. Kuva: Rab Equipment

Fill power ja takin rakenne kertovat paljon takin ominaisuuksista

Untuvan kyky lämmittää ilmoitetaan takeissa ja makuupusseissa “fill power” -arvolla. Arvot vaihtelevat suurin piirtein 300 ja 900 välillä. Käytännössä fill power kertoo täyttötehon eli kuohkeuden: sen, kuinka monta kuutiotuumaa yksi unssi (noin 27 grammaa) untuvaa täyttää mittausoloissa.

Mitä suurempi luku on, sen suuremma tilan untuva täyttää. Mitä suuremman tilan untuva täyttää, sitä enemmän se myös sitoo ilmaa itseensä. Mitä enemmän ilmaa untuva sitoo, sitä lämpimämpää se on.

Periaatteessa tuotteen fill power siis antaa osviittaa tuotteen lämpimyydestä, mutta ei täysin. Fill power 600 -arvon tuote voi olla yhtä lämmin kuin fill power 900 -arvon tuote, jos untuvaa ensimmäisessä on enemmän. Esimerkiksi Rabin Asylum-takki on yksi valmistajan lämpimimmistä takeista, vaikka siinä käytetty ankan untuva onkin FP-arvoltaan “vain” 650. Täytettä on kuitenkin paljon verrattuna moneen kevyempään korkeamman FP-arvon omaavaan takkiin. Niinpä fill power onkin paras mittari lämpö-paino -suhteesta.

Untuvavaatteissa on syytä ottaa huomioon myös vaatteiden rakenne, eli millaisiin “koteloihin” untuva vaatteessa on pakattu. Untuvavaatteet ovat aina kennomaisia, jotta untuva ei valu helmaan ja hihoihin vaan lämmittää kauttaaltaan. Kevyimmissä takeissa kotelot ovat läpitikattuja, eli ulompi kangas on ommeltu suoraan kiinni sisempään kankaaseen, jolloin väliin jää kapea kotelo. Tällaiset takit ovat kevyempiä, mutta rakenteen takia eristekerros saumojen lähellä on ohuempi kun kotelon keskellä.

Toinen tapa on pakata untuva laatikkomaisiin koteloihin. Tällöin ulko- ja sisäkankaan välissä on pystyssä seinäkangas, jolloin untuvalla on tilaa laajentua tasaisesti koko koteloon. Tällaiset vaatteet ovat usein kaikista lämpimimpiä, mutta samalla hieman painavampia.

 

Onko mitään, missä untuva ei pärjäisi tekokuidulle?

Toki untuvalla on heikkoutensa. Selkein miinus tulee sen kyvystä lämmittää kosteana. Jos pelkona on, että takki touhutessa kastuu tai vaelluskelit ovat märät, saattaa synteettinen täyte olla parempi. Untuva imee tehokkaasti kosteutta, ja märkänä se painuu kasaan, eikä siis sido ilmaa ja lämmitä – toisin kuin tekokuitutäyte.

Monet valmistajat ovat parantaneet kosteudensietoa kyllästämällä untuvan kemikaaleilla. Kyllästettynä untuva hylkii paremmin kosteutta, eikä hätkähdä ihan pienestä kuurosta, joskaan täysin vedenkestävää siitä ei tule. Esimerkiksi laadukkaista untuvatakeista- ja makuupusseista tunnettu Rab kyllästää kaiken käyttämänsä untuvan ympäristöystävällisellä kyllästeellä.

Kylläste estää untuvaa imemästä kosteutta itseensä ja myös nopeuttaa untuvan kuivumista.

Kosteudensietoa parantaa myös takeissa ja pusseissa käytetty kangas. Usein päällikangas on vähintään vettähylkiväksi käsitelty, jolloin untuva ei pääse pienessä syyssateessa kastumaan.

Untuvatakki ei välttämättä ole paras vaihtoehto, jos vaarana on, että takin (tai miksei esimerkiksi makuupussin) kangas touhutessa repeää. Kuten kuka tahansa untuvatuotteita käyttävä tietää, ei untuva tunnu kovin mielellään pysyvän takin sisällä. Aina jossain vaiheessa saumasta tai huokoisen kankaan läpi puikahtaa kevyt ja ohutrakenteinen untuvapallo ulos, eikä siinä itsessään mitään. Mutta jos takkiin tulee repeämä tai reikä, ei untuvan exodusta pysäytä mikään.

Katsele videolta Rabin ja Nikwaxin yhteyistyössä kehittämän vettähylkivän untuvan ominaisuuksista

 

Onko untuva eettistä?

Untuvan käytöstä eristeenä on käytä etenkin viime vuosina paljon keskustelua, ja sen eettisyys on väistämättä monisyinen kysymys.

Eristeenä käytetty untuva kerätään aina lihatalouden “sivutuotteena”, lintuja ei kasvateta untuvan takia. Suurin osa vaatteissa ja vuodevaatteissa käytetystä untuvasta tuotetaan Kiinassa, ja koska ankka on alueella arvossaan, on ankan untuva yleisimmin käytettyä.

Eettisyydestä puhuttaessa täytyy siis ottaa huomioon myös lihatalouden eettisyys, ainoastaan untuvan takia lintuja ei kasvateta.

Tässä mielessä untuvalla on ekologinen puolensa: se on täysin luonnollinen tuote, ja lihatalouden sivutuotteena se myös vähentää lihatuotannon synnyttämää maatalousjätettä.

Hiilijalanjäljeltään untuvan tuottaminen on kevyempää kuin tekokuitujen, ja pitkän elinikänsä takia untuvatakkeja ei ole tarpeen vaihtaa uuteen kovinkaan usein.

Aina totuus ei ole näin kaunis. Joitakin vuosia sitten useat suuret ulkoiluvaatevalmistajat joutuivat keskelle myrskyä, kun selvisi, että niiden käyttämillä tiloilla untuva oli nypitty eläviltä tai pakkosyötetyiltä eläimiltä. Yhtiöt vetosivat siihen, ettei untuvan alkuperää sen suuremmin oltu selvitetty. Vaikka paljastus ajoi valmistajat ikävään valoon, sysäsi se käyntiin selkeästi vastuullisemman tavan untuvatuotteiden valmistamiseen.

Nyt, noin seitsemän vuotta myöhemmin, on vaikea löytää ulkoiluvaatevalmistajaa, jonka tuotteissa ei käytetä “jäljitettävää untuvaa”. Esimerkiksi Patagonian tuotteissa merkintä “Traceable down” tarkoittaa, että untuvan alkuperä on jäljitettävissä alkupisteeseen asti. Yhtiön mukaan se valvoo tuotannon kaikkia vaiheita aina muninnasta kasvatukseen, untuvaan keräämiseen, lajitteluun, pesuun ja kuljetukseen saakka.

Tällä videolla Patagonia avaa ”Traceable Down” -prosessia.

Joissain Patagonian tuotteissa käytetään myös kierrätettyä untuvaa. Tältä videolta voit katsoa kuinka prosessi toimii.

Samaan tapaan esimerkiksi Rab ja Norrøna käyttävät R.D.S-untuvaa. R.D.S (Responsible down standard) on riippumattoman kansalaisjärjestön ylläpitämä luokitus, joka varmistaa, että untuva on otettu eläimiltä, joita on kohdeltu hyvin.

rds label on the table
Responsible Down Standard, kuva: Rab Equipment
Camusta löytyy untuvatakkeja ja makuupusseja moneen käyttöön Rabilta, Patagonialta, Norrønalta ja Arcteryxilta.

Naisten untuvatakit löytyvät täältä.

Miesten untuvatakit puolestaan löydät täältä.

Ja kylmiin öihin sopivat untuvapussit löytyvät täältä.

Kaikki blogit