FI | ENG
Camu / 14/04/2011

NTN Skinnaten

Josef Westerlund. Oskar Eriksson Prahkoen jyrkimillä osuksilla

Olosuhteet

Seuraavat ajatukset perustuu kahdentoista laskupäivään koettelemuksiin ensin Mo i Ranassa ja sitten Tärnaby-Hemavan aluella. Korkeusmetrejä ei hirveästi kertynyt, paljolti siitä syystä että meillä oli kurssitoiminta kokoajan päällä. Sen sijaan laskettiin todella vaihtelevissa olosuhteissa. Laskut oli suurimaksi osaksi loivia 20-25 asteisia jyrkin rinne mitä laskin oli ehkä 35 asteinen. Omasta mielestä mielekästä tellumaastoa.

Ominaisuudet noustessa

NTN tuntuu ja toimiikin nousuasennossa enemmän kuin randoside eikä niin kuin perinteinen 75mm side. Kulma mihin kenkä nousee on kuitenkin pienempi  kuin randoilla ja allussa tuntuu että suksi tulee perässä turhan aikaisin ja jyrkissä käänöksiissä kantapääpotkun hiominen on vaikempaa. Tähän tottuu suhteelisen nopeasti silti joka kerta kun vaihtoi randoihin, vaihto toi hetkellisen vapauden tunteen. Omasta mielestä NTN antaa noustessa perinteistä tellusidettä selkeästi kevyemmän askeleen vaikka side itsessään onkin painavampi. En ole kokeillut uudempia lisä pivotpisteellä varusteltuja perinteisiä siteitä, voi olla että ne voisi olla tässä suhtessa NTN:ää kevyempiä. Kannan korotus on omasta mielestä aivan riittävä ja sen käyttö on verrattuna perinteisiin varsin helppoa. Jos jäätä kertyi NTN siteen sisään se lohkeili pois itsestään tai oli helposti poistettavissa, jää ei missään vaiheessa haitannut menoa vaikka meillä oli niinkin iso lämpötila haarukka kuin -15-­+10.

Josef Westerlund. Erik Rudels Gemkenillä

Ominaisuudet laskiessa

Eka päivä laskettiin Snefjellillä todella märässä, satoi kaatamalla ja sitä oli jatkunut pari päivää. Se mitä oli ollut todella hyvää puuteria muutama päivä sitten oli nyt jotain ihme kevytloskaa joka ei kunnolla edes kantanut.  Olin kusessa ja ehkä vähän ruosteessakin. Seuraavana päivänä Josef muistutti minua jostain mitä olin kyllä siteitä ostaessa lukenut mutta unohtanut. Siteiden ”patruunoita” piti säätää 1,5 merkkiä kevyemälle offaria laskiessa. Kun tämän säädön sai tehtyä meno helpontui ja suksien kärjetkin alkoi näkyä.

NTN side on paljon tarkempi kun perinteinen 75mm, telemark laskija helposti tottuu siihen että kamat antaa anteeksi ja myöden mutta näin ei ole NTN:n suhteen se vaatii tekniikasta enemmän ja jos sitä tuo väkisin esimerkiksi korpussa, mitä meillä oli alussa usein, tämä tuntuu varsinkin polvissa. Kun tähän tottuu tarkkuus antaa tietenkin mahdollisuuksia ja side auttaa laskija käännöksessä ei välttämättä niin että laskeminen on helpompaa mutta se on kevyempää.

Minun viimeinen laskupäivä oli myrskyssä Hemmavanin rinteissä. Laskettiin hisseistä metsää ja lunta satoi ja siirtyi niin paljon että viimelaskun jäljet ei kunnolla näkynyt kun tuli seuraavalle kierrokselle.  Tässä metsää laskiessa siteet oli kotonaan, linjat puittenvälissä kapeni lasku laskulta ja väsymys tuli todella myöhään.  Laskiessa ero perinteisiin 75millisiin on silti pienin.

Josef Westerlund. Oskar Eriksson Prahkoen koivumetsässä

Säätömahdollisuudet

NTN siteisiin tulee eri jousi ”patrunoita ” määriteltynä niin kuin rinteet vihreästä mustaan  itse painan ilman reppua reilut 85kg ja olen laskenut sinisillä säädöt 3,5 rinteessä ja 2 offarissa. Tämä on toiminut hyvin, suksi on pysynyt jalassa silloin kun pitää, ja lauennut silloin kun pitää. NTN siteellä on aika iso säätövara suksella pituussuunnassa. Monet meidän porukassa arvostivat tätä ominaisuutta ja siirsivät siteitä taakse offariin mentäessä. Itse en tätä tarvinnut tehdä varmasti suksista johtuen.

Erik Rudels. NTN & ABS

 

Tulos

En ole kokeilut kaikkia siteitä markkinoilla 75milisiin. Tämän todettua,  väitän että joka osa aluella poikkeuksena paino NTN side perinteisiä parempi ja mitä tärkeämpää se on erilainen ja se on hauska. Luulen on oikeasti the New Telemark Norm.

P.S. On ihanaa kun ei enää ole monon kärjessä sitä 75 millisen läppää mihin kompastuu ja joilla potkii paikkoja puhumattakaan kiipeilytilanteista, varsinkin jäärautoja käytettäessä.

Kaikki blogit