FI | ENG
Camu / 14/11/2016

Merinovillaa, keinokuituja ja untuvaa – näin valitset sopivat vaatteet omaan käyttöösi

Oikeanlaisen vaatetuksen merkitys ulkona ja vuorilla liikkuville on yksinkertainen: tärkeintä on, että vaatteet pysyvät mukavina ja suojaavina olosuhteista huolimatta. Ulkoillessa vaatteiden pitää suojata tuulelta, kylmyydeltä, kosteudelta ja hikoilulta. Kylmissään ja märkänä liikkuminen on aina ikävämpää – ja jopa vaarallisempaa – kuin kuivana ja lämpimänä pysyminen.
Materiaaleja on monia aina alusasujen puuvillasta merinovillaan ja keinokuituihin. Eristeenä taas käytetään useimmiten joko untuvaa tai keinokuitua. Mutta mikä materiaali sopii parhaiten omiin tarkoituksiin?

 

Alimmat kerrokset

 

Puuvilla

Puuvilla on yleisin vaatteissa käytetty luonnonkuitu, ja suurella todennäköisyydellä monella tätäkin lukevalla on parhaillaan puuvillaa yllään. Puuvilla sopii arkikäyttöön, mutta ulkoilussa sen heikkoudet korostuvat nopeasti. Kuivana puuvilla tuntuu mukavalta, hengittää hyvin ja suojaa kohtalaisesti myös kylmältä. Kastuessaan se kuitenkin menettää ominaisuutensa nopeasti. Märkänä puuvillasta tulee kylmää. Se imee itseensä kosteutta moninkertaisesti painoonsa nähden, ja siksi puuvillaisten vaatteiden kuivuminen on hidasta.

Viileässä ja kylmässä säässä liikkuessa puuvilla on siis kehno materiaali. Hyvin hengittävä puuvilla sopii siis parhaiten kuumiin keleihin suojaamaan auringolta ja lämmöltä.

Washed overboard. Western Greenland.
Reissun päällä on tärkeä pitää vaatteet kuivana. Patagonia / photo: Benjamin Ditto
Merinovilla

Merinovilla on noussut vähitellen todella suosituksi aluskerrastojen materiaaliksi. Joustavan ja ohuen merinon hyödyt ovat selvät, ja se sopii moneen käyttöön aina hikiliikunnasta keskitalven pakkasiin.

Merinovilla lämmittää kosteanakin, sillä toisin kuin puuvilla, se ei painu märkänä lyttyyn. Merinovilla kuitenkin siirtää tehokkaasti kosteutta pois iholta, eli se on miellyttävä materiaali niin kuumilla kuin viileilläkin keleillä.

Merinovillakin imee kosteutta, eli sen kuivuminen on hitaampaa kuin keinokuitujen. Se kuitenkin imee kosteutta vähemmän kuin puuvilla, ja haihduttaa sitä hiljalleen rasituksen ja levon aikana. Tällöin ruumiinlämpö pysyy tasaisena, eikä kosteus kondensoidu kuoriasusteiden sisäpinnalle.

Merinovillan ehdottomiin etuihin kuuluu myös hajuttomuus. Merinolla on antibakteerisia ominaisuuksia, sen valkuaisainemolekyylit neutralisoivat hien bakteereja ja usein vaate raikastuukin vain  tuulettamalla. Erinomainen valinta esimerkiksi pitkille vuoristotrekeille, jolloin mukaan ei voi pakata useita kerrastoja ja pesumahdollisuudet ovat vähissä. Trekkikaverit kiittävät.

Esimerkiksi Mons Royale tekee laadukkaita, tyylikkäitä ja eettisiä merinovaatteita sekä miehille että naisille.

Mons Royale merinovillapaitoja
Mons Royale merinovillapaitoja
Tekokuidut

Puuvillan ja villan lisäksi ulkoiluvaatteissa ja kerrastoissa käytetään materiaaleina paljon keinokuituja. Kerrastoissa ehkä yleisimpiä ovat polyesteri ja polypropeeni. Usein keinokuitukerrastoissa on mukana myös elsataania (eli spandexia), joka tuo vaatteisiin lisää joustavuutta.

Keinokuitujen etuna on niiden kosteudensiirto. Keinokuidut eivät itsessään ime kosteutta, joten ne siirtävät ja haihduttavat kosteutta tehokkaasti ja kuivuvat vauhdilla. Keinokuidut ovat kestäviä ja kevyitä ja usein myös esimerkiksi merinovillaa halvempia. Keinokuidut sopivatkin hyvin hikiliikuntaan, mutta esimerkiksi villaan verrattuna ne lämmittävät paljon huonommin.

Pitkillä vaelluksilla ja retkillä keinokuituiset alusasut alkavat väistämättä haista, jos niitä ei pääse pesemään tarpeeksi usein. Toki keinokuiduissakin käytetään erilaisia kyllästeitä, joilla hajuja voidaan vähentää, mutta telttakaveria se tuskin pitkän päivän jälkeen lohduttaa.

 

Eristeet

 

Kylmillä keleillä kerrospukeutuminen on hyvä tapa suojautua kylmältä, mutta talvikeleillä vaatteet vaativat usein eristettä. Eristemateriaaleissa valinta pitää tehdä käytännössä untuvan ja keinokuidun väliltä. Sama valinta on edessä myös makuupussia ostettaessa. Mitä eroa noilla kahdella eristeellä siis on?

 

Untuva

Pelkästään eristekykyä vertailtaessa untuva on ylivoimainen tekokuituihin nähden, puhutaan sitten takeista tai makuupusseista. Untuva on materiaalina mukava, lämmin ja sillä on hyvät lämmönsäätelyominaisuudet. Se tarkoittaa, että untuva pitää lämpimänä kylmällä mutta myös vilpoisana lämpimässä.

Untuva on eristeenä myös tekokuitua kevyempää ja pakkautuu pienempään tilaan. Untuvalla eristettyjen vaatteiden ja pussien paino-lämpösuhde on huomattavasti parempi kuin tekokuitutäytteisissä. Hyvin säilytettynä untuvatakit ja -makuupussit ovat myös todella pitkäikäisiä.

Untuvan heikkous on kuitenkin sen huono kosteudensieto. Kastuessaan untuva menettää osan tai suurimman osan lämmöneristyskyvystään. Untuva on myös melkein mahdoton kuivattaa kostealla kelillä. Siksi untuvapussit- ja vaatteet pitäisi pitää mahdollisimman kuivina. Jos edessä on siis viikon vaellus sateisessa Lapissa teltalla, kannattaa miettiä, olisiko keinokuitu kuitenkin varmempi ratkaisu.

Camusta löytyy loistavia untuvatakkeja ja makuupusseja esimerkiksi laatumerkeiltä Patagonialta ja Rabilta.

merinovillalampaita
Merinovilla lampaita. Photo: Mons Royale
Keinokuitueristeet

Kuten sanottu, keinokuitu ei lämmitä yhtä hyvin kuin untuva, se on materiaalina painavampaa ja vie enemmän tilaa. Keinokuitu myös painuu kasaan ajan myötä (etenkin makuupusseissa, joita pakataan tiiviiseen pakettiin usein) ja menettää sen myötä myös eristyskykyään.

Keinokuidussa on etunsakin. Eristeenä keinokuitu on halvempaa, mutta ennen kaikkea se eristää paremmin märkänä. Esimerkiksi hikiliikuntaan talvioloissa sopii usein paremmin keinokuitu, sillä se pitää hikoilusta huolimatta liikkujan lämpimänä. Keskitalven laskureissuilla keinokuitu toimii siis eristeenä, vaikka haikatessa välillä hikoilisikin.  Keinokuitu myös kuivuu huomattavasti untuvaa nopeammin.

Vaikkapa takkia tai makuupussia ostettaessa on hyvä huomata, ettei eristeiden valinta ole aina näin yksioikoista. Keinokuituja kehitetään jatkuvasti, ja niiden ominaisuudet paranevat. Samoin untuvatuotteissa on alettu käyttää kyllästeitä, jotka estävät – tai ainakin hidastavat – kastumista. Monissa tuotteissa myös käytetään molempia materiaaleja, jolloin niiden parhaat puolet tulevat esiin.

Kaikki blogit