FI | ENG
Camu / 23/10/2015

Merinovilla: pehmeä, hengittävä, lämmin, hajuton

merino-pieni_156568622-654433

Merinovilla on noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana suosikiksi teknisten alusvaatteiden ja välikerrastojen materiaalina. Ytimekkäästi koottuna merinovilla on pehmeä, hengittävä, lämmin ja hajuton. Merino-asut soveltuvat hiihtoon, lasketteluun, melontaan, kiipeilyyn, juoksuun kuin muihinkin vapaa-ajan aktiviteetteihin. Ne toimivat säällä kuin säällä, kaikissa olosuhteissa aina hirvipasseista vaativaan retkeilyyn.

Merino lämmittää

Koska Merinovilla imee itseensä kosteutta jopa 30% omasta painostaan, ja haihduttaa sitä pikkuhiljaa sekä rasituksen että levon aikana, ruumiinlämpö pysyy tasaisena, eikä kosteus kondensoidu kuoriasusteiden sisäpinnalle. Toisin kuin keinokuituvaateet, villa lämmittää kosteanakin.

Merino kuidut ovat hienoja. Kuva Mons Royale.
Merino kuidut ovat hienoja. Kuva Mons Royale.

Merino ei kutita

Merinovilla on erittäin hienoa kuitua. Sen paksuus vaihtelee 16,5-24 mikroniin, eli millimetrin tuhannesosaan. Yleisesti noin 25 mikronin paksuus villassa tuntuu kutittavalta. Tavallisen lampaan villa on noin kaksi kertaa merinovillaa paksumpaa ja esimerkiksi ihmisen hius noin 30 mikronia. Merinovillan ohuet kuidut käpristyvät joutuessaan kosketuksiin ihon kanssa, tämän vuoksi se tuntuu miellyttävältä.

 

Merinoa voi käyttää useita päiviä peräkkäin

Monella reissulla on ongelmana se, että matkalle voi ottaa mukaan vain rajallisen määrän varusteita. Merinon selkeä etu on se, että se ei haise pahalle. Merinolla on antibakteerisia ominaisuuksia, sen valkuaisainemolekyylit neutralisoivat hien bakteereja ja usein vaate raikastuukin vain  tuulettamalla. Edes hopeaionit, joita käytetään keinokankaissa, eivät pärjää Merino-villalle. Mikäli matkustaa minimalistisella varustuksella monipäiväisille reissuille, kannattaa ottaa kaksi merinosettiä, toinen päivän aktiivista osuutta varten ja toinen nukkumista varten.

Valikoimamme Merinot ovat konepestäviä

Vaikka merinovilla raikastuu tuulettamalla, joskus ne on myös pestävä. Aloita merinovaatten pesu aina katsomalla pesuohje tuotteesta. Kaikki merinovaatteet kannattaa pestä nurin päin villanpesuohjelmalla. Suurimman osan merino-alusvaatteista voi pestä 40 asteessa ja päällysvatteista 30 asteessa. Älä käytä huuhteluainetta merinoa pestessäsi, myös valkaisuaineet. Merinovillaa ei voi laittaa kuivausrumpuun, eikä silittää. Tämän lisäksi Mons Royale suosittelee, että noin joka kolmannella kerralla pesee farkut merinovaatteiden kanssa, jotta kulumisen vuoksi irronneet kuidunpätkät poistuvat tuotteesta.

Merino on ekologinen vaihtoehto

Villa on ekologinen tuote. Merino-villa on 100% luonnontuotteena täysin hajoava ja uusiutuva toisin kuin tekokuidut, joita ei voida hävittää ekologisesti. Villa ei sähköisty ja suojelee kehoa elektrostaattisilta varauksilta. Lisäksi villa palaa huonosti ja suojaa ihoa auringon uv-säteilyltä.

 

Kaikki blogit