FI | ENG
Camu / 10/05/2011

Makuupussit

Makuupussi on yksi retkeilijän tärkeimmistä varusteista. Se tehtävänä on taata, että käyttäjä on saanut levättyä kunnolla seuraavan päivän suoritusta varten, eikä hänen ole tarvinnut heräillä yöllä palelun tai hikoilun takia. Ainoastaan lämpiminä kesäöinä makuupussi voi olla ylimääräisenä kantamuksena, mutta heti, kun lämpötila laskee alle +15 C asteen, alkaa nukkuja varmasti kaivata ylimääräistä lämpöä. Makuupussin hankinnassa on tärkeää vertailla erilaisia makuupusseja ja miettiä tarkkaan, mikä sopii parhaiten omaan käyttöön. Yksi makuupussien vertailukriteeri on täytteen materiaali, mikä vaikuttaa ehkä eniten pussin käyttöominaisuuksiin. Muut vertailtavat osa-alueet ovat lämpöarvo, paino ja pakkautuvuus.

Untuvatäytteiset makuupussit

Makuupussit voi helposti jakaa täytemateriaalin mukaan untuvamakuupusseihin ja kuitumakuupusseihin. Untuvamakuupussit täytteenä käytetään joko hanhen- tai ankanuntuvaa. Untuvan lämmöneristys perustuu sen itseensä sitoman ilman määrään, joka toimii eristeenä nukkujan ja ulkoilman välissä. Untuvan laatu ilmoitetaan yleensä fill power -merkinnällä, joka kertoo, kuinka suuren tilan tietty grammamäärä untuvaa täyttää. Mitä suurempi fill power eli fp luku on, sitä parempi on pussin eristävyys. Suurin fill power -luku eettisesti tuotetusta hanhenuntuvasta on tällä hetkellä 850 fp. Jo 650:n fill power – lukua pidetään erinomaisena.

Makuupussin lämpimyyteen ja painoon vaikuttaa myös untuvan määrä suhteessa höyhenten määrään täytemateriaalissa. Suurimmassa osassa pusseja puhutaan suhteista 80/20 ja 90/10, ensimmäinen luku merkitsee untuvan ja toinen höyhenten osuutta. Eron huomaaminen on joskus hankalaa silmämääräisesti, mutta lämpö-paino -suhteessa suurempi untuvan määrä on aina parempi. Laadukkaissa pusseissa höyhenet eivät juuri tunnu kankaan läpi ja monesti ero heikompilaatuiseen pussiin on huomattava – joskus pussin sisällä ei tunnu juuri muuta olevan kuin höyheniä.

Hanhea vai ankkaa

Hanhen- ja ankanuntuvaa vertailtaessa, hanhenuntuvalla on parempi lämmönsitovuus sekä pakkautuvuus, joten sen lämpöarvo suhteessa painoon on ankanuntuvaa parempi. Ankanuntuvalla saadaan aikaiseksi myös hyvät lämpöarvot, mutta vain jos käytetään laadukasta untuvaa. Markkinoilla onkin paljon erilaisia ankanuntuvalla täytettyjä untuvamakuupusseja, joiden laadussa on hurjia eroja, riippuen siitä, miten untuva on tuotettu. Esimerkiksi Rab käyttää makuupusseissaan eurooppalaista untuvaa, joka on eettisesti tuotettu. Untuvan valinnassa Rab kiinnittää erityistä huomiota laatuun. Jotkut valmistajat käyttävät myös Kiinassa tuotettua untuvaa, jolloin laadunvalvonta on selkeästi haastavampaa, eikä eettisestä eläinten kohtelusta voi olla aivan varma.

Hanhenuntuvaa käytetään pääsääntöisesti makuupusseissa, joiden halutaan olevan sekä keveitä että lämpimiä haastavissa olosuhteissa. Ankanuntuvapussit ovat hiukan painavampia, jos niillä halutaan päästä samoihin lämpöarvoihin kuin hanhenuntuvapusseilla, mutta silti paino jää kuitenkin selkeästi alhaisemmaksi kuin vastaavan lämpöisillä kuitupusseilla. Ankanuntuvalla täytetty makuupussi onkin loistava valinta, jos haetaan pussia pääsääntöisesti viikonloppuretkille ja satunnaisille pidemmille vaelluksille. Pussia voikin sanoa eräänlaiseksi kompromissiksi lämpöpainosuhteen ja hinnan välillä. Ankanuntuvamakuupussin kanssa tulee kuitenkin olla tarkkana, ettei jää tuijottamaan pelkkää hintaa, sillä untuvanlaaduissa on hurjia eroja, kuten edellä jo mainittiin.

Kuitutäytteiset makuupussit

Kuitumakuupussin täyte on jotain synteettistä keinokuitua, jonka materiaali vaihtelee hyvin paljon valmistajan mukaan. Eri täytevaihtoehtoja on useita aina brändätyistä kuiduista peruskeinokuituun. Nykyään on mahdollista saada myös ekologisesti kierrätysmateriaalista tuotettua kuitua sekä lähes täysin vettähylkivää kuitua, joka säilyttää lämmöneristävyytensä märkänäkin. Painossa, lämpimyydessä sekä pakkautuvuudessa keinokuitumakuupussi häviää selkeästi untuvamakuupussille. Ainoastaan kosteuden kestoa vertailtaessa kuitupussi on vahvempi ja se onkin perusteltu valinta silloin, kun suurin osa reissuista tapahtuu paikoissa, joissa ilmankosteus on suuri tai tuuletusmahdollisuudet ovat olemattomat. Esimerkiksi pitkällä melontareissulla tai viidakossa liikuttaessa kuitupussi toimii untuvaa paremmin.

Päällys- ja sisäkankaat

Kankaiden merkitys makuupussin ominaisuuksiin on myös merkittävä osatekijä. Erilaisilla kangasvaihtoehdoilla vaikutetaan esimerkiksi makuupussin hengittävyyteen, vedenhylkivyyteen, painoon, pakkautuvuuteen, nukkumismukavuuteen sekä kestävyyteen. Joskus aikaisemmin makuupussien sisäkangas saattoi olla peruspuuvillaa, joka toki on mukava iholla, mutta käytännössä sen toimivuus on heikko, koska se painaa paljon, imee itseensä kostetutta ja vie paljon tilaa. Nykyään pusseissa käytetäänkin keinokuituja, jotka on erityisesti suunniteltu käytettäväksi makuupusseissa. Yksi tällainen kangasvalmistaja on Pertex, jolta löytyy useita eri vaihtoehtoja kankaisiin aina sen mukaan, mitä ominaisuuksia makuupussilta halutaan. Esimerkiksi Pertexin Endurance päällikangas on suunniteltu vettähylkiväksi ja samaan aikaan myös hyvin hengittäväksi, niin että kosteus pääsee haihtumaan pussin sisältä. Kangas on myös tuulenpitävä ja niin vahva ja tiivis, etteivät yksittäiset untuvat pääse siitä läpi. Makuupussin Sisäkankaissa tärkeimpinä ominaisuuksina ovat usein hengittävyys ja miellyttävä ihotuntuma. Eri kangasyhdistelmillä vaikutetaan paljon pussien lopullisiin ominaisuuksiin ja yhdessä oikean täytteen kanssa makuupussista saa toimivan tuotteen olosuhteisiin kuin olosuhteisiin.

Rakenne

Makuupussien rakenne koostuu erikokoisista ja -mallisista lokeroista, joihin täyte on jaettu makuupussin ominaisuuksien mukaan. Kuitutäytemakuupussissa rakenteella ei ole niin suurta merkitystä kuin untuvapussissa, koska kuitutäyte ei liiku pussin sisällä untuvatäytteen tavoin. Untuvapussien lokeroiden suunnalla voidaan määrätä alueet, joihin täyte halutaan erityisesti kohdistaa, kuten esim. talvipusseissa, joissa on erityisen tärkeää, että keskivartalon ja jalkojen alueelle tulee hyvä eristävä kerros. Suurimmassa osassa pusseista lokerot kiertävät vaakatasossa käyttäjän ympäri ja ne voivat olla eri kohdista eri paksuisia, sen mukaan, kuinka hyvä eristävyys kyseiseen kohtaan halutaan. Lokeroiden väliseinät toimivat valitettavasti lämmönjohtimina pussin sisä- ja ulkopinnan välillä, mutta tähänkin on onneksi keksitty ratkaisu, jota ainakin Rab käyttää makuupusseissaan. Ratkaisuna on, että lokeroiden väliseinät sijoitetaan toisiinsa nähden viistoon, jolloin niiden ylä- ja alapuolelle pääsee untuvaa, eikä lämpösiltaa synny. Tämän jälkeen on lähinnä valmistajasta kiinni, kuinka lokerot täytetään ja kuinka lämmin/kevyt pussista halutaan. Sillä paljonko täytettä yhteen lokeroon laitetaan, on suuri merkitys. Täytyy myös muistaa että untuvaa voi olla myös liikaa. Rab on yhteistyössä paikallisen yliopiston kanssa määritellyt jokaisen lokeron optimaalisen täytemäärän erityyppisille makuupusseille. Rabin pussit täytetään käsin Englannin Derbyshiressa ja jokaisen lokeron täytemäärä mitataan gramman tarkkuudella, jolloin päästään parhaaseen tulokseen.

Pakkautuvuus

Käyttäjälle monesti tärkeä valintakriteeri on makuupussin pakkautuvuus: liian iso pussi vie suuren osan laukun tilasta ja yleensä painaa paljon. Vertailu eri makuupussien kesken osoittaa nopeasti, että untuvamakuupussi on selkeä voittaja, kun vertaillaan sen lämpimyyttä ja pakkauskokoa. Pienimmät kesäkäyttöön tarkoitetut untuvamakuupussit vievät hyvin vähän tilaa ja jopa talvipussit voivat yllättää pienellä pakkauskoollansa. Jotta makuupussin pienestä pakkautuvuudesta saataisiin kaikki irti, käyttävät monet valmistajat pakkauspussina kompressiopussia, jonka avulla pussin saa pakattua todella pieneksi. Yksi hyvä vaihtoehto on myös retkeilykäyttöön tarkoitettu kanoottisäkki, jota kiinni rullaamalla puserretaan ylimääräinen ilma ulos makuupussista ja samalla saadaan myös hyvin vettä kestävä paketti reissuun. Rab on myös tuonut kyseisen kanoottisäkki pakkaamisen osaan omista makuupusseistaan, kuten esimerkiksi Alpine-sarjan pusseihin, jolloin käyttäjän ei tarvitse erikseen hankkia vesitiivistä kuljetuspussia.

Yhteenveto

Käyttäjän tarpeiden huomioiminen on tärkein asia, kun haetaan oikeanlaista makuupussia. Erilaisia makuupusseja kannattaa vertailla aikaisemmin mainittujen tekijöiden pohjalta ja valita sen jälkeen omaan käyttöön parhaiten toimiva pussi. Untuvamakuupussin valinnan puolesta puhuu suurin osa valintaan vaikuttavista asioista, mutta jos tietää olevansa paljon kosteissa olosuhteissa kannattaa miettiä kuitumakuupussin hankkimista. Ostotilanteessa makuupussin hinnalle annetaan helposti paljon painoarvoa, mutta kannattaa muistaa, että oikein huollettuna makuupussista saa itselleen seuraa useiksi vuosiksi ja laadukas pussi maksaa aina itsensä takaisin käytössä.

Kaikki blogit