FI | ENG
Monica Vikman / 23/11/2022

Kvaløya ja sporttikiipeilyn helmet

Monet ovat varmasti kuulleet tarinoita ja tosi tarinoita kuvan kauniista Lofooteista. Eikä ihme –  silmänkantamattomiin jatkuvat vuorijonot, upeat hiekkarannat, söpöt punaiset kalastajamökit sekä lähes loputtomat kiipeily- ja vaellusmahdollisuudet vetävät kyllä puoleensa. Eikä vain kerran, vaan toistuvasti. Oletko kuullut tällaisia tarinoita Kvaløyasta? Jos et, nyt on sen aika!

Kvaløya kolmessa osassa

Tromssan pohjoispuolella sijaitseva Kvaløya on vielä hieman tuntemattomampi retkeilykohde, mutta vetää kyllä maisemiensa puolesta vertoja Lofooteille. Kvaløya on Norjan viidenneksi suurin saari, jonka vuonot melkein jakavat kolmeksi erilliseksi saareksi.

Jylhät maisemat eivät saarella lopu kesken, sillä kymmenen yli 700 metrin korkuista vuorenhuippua ja kolme yli tuhanteen metriin kohoavaa vuorta tarjoavat ihasteltavaa rantaviivaa ajellessa. Kvaløyan korkein huippu on Store Blåmann, joka tarjoaa haastetta eritysesti kokeneemmille kiipeily- ja vaelluskonkareille.

Sporttia köysirepun täydeltä

Kun Lofootit tarjoavat upeita multi-pitch kokemuksia on Kvaløya erityisesti pitkiä sporttireittejä hakevalle loistava kiipeilykohde. Pitkästä sporttireitistä toimii hyvänä esimerkkinä Brensholmenissa sijaitseva Panorama Cafe (6A). Reitin kiipeämiseen tarvitaan 70 metrinen köysi, jollei sitä ei ole valmis kapuamaan kahdessa pitchissä.

Panorama Cafe

Ersfjorden on Kvaløyan suosituin alue sporttikiipeilyyn. Tarjolla on kiipeilyn nälkään yli 100 reittiä kiivettävää Pohjois-Norjan jylhissä maisemissa. Ersfjordenille suuntaavan kannattaa varata aikaa lähestymiseen, luvassa on nousua vaikeakulkuisessa ja kivikkoisessa maastossa. Meillä matkan taittamiseen meni kiipeilyvarusteiden kanssa n. 30-40 minuuttia. Perille päästyämme koimme kuitenkin, että matka oli kaiken vaivan arvoinen.

Ersfjordeniin verrattaen helppokulkuisen lähestymisen takaa aukesi Grøtfjordklumpanin laadukkaat sporttikiipeilyhaasteet. Reitit asettuivat pääosin 5+ – 6C tasolle, joka sopi meille oikein hyvin, sillä Pohjois-Norjan reitit olivat osoittautuneet meille Suomikiipeilyyn tottuneille aika ilmaviksi. Näin jälkikäteen ajatellen, tämä alue voisi sopia hyvin reissun starttaamiseen.

Gullknausen meiltä jäi valitettavasti sateiden takia kokematta. Mikäli maisemat kuitenkin ovat sitä, mitä kuvat kertovat on paikka uskomattoman kaunis ja tarjoaa kiivettävää kaiken tasoisille. Noh, jäipähän jotain odotettavaa ensi vuoteen!

maisema kvaloja
Komeat on maisemat

Mitä sitten kun sataa?

Pohjois-Norjan sademäärät eivät ole myytti ja tämän mekin pääsimme kokemaan – onneksi emme kuitenkaan kantapään kautta. Osasimme varautua tähän, jonka ansioista takataskusta löytyi vaihtoehtoista tekemistä sadepäivien varalle.

Parhaat muistot jäivät ehdottomasti Husky Cafesta, jossa rapsutuksia oli ottamassa vastaan yli 200 karvaista kaveria. Yllätyimme myös siitä, että tämä elämys ei maksanut mitään.

Nattmålsfjelletin huipulle suuntaava kävelyreitti tarjosi pienestä tihkusateesta huolimatta päivälle mukavan liikunta-aktiviteetin. Tämä osoittautui yllättävän hyväksi sadepäivän tekemiseksi, sillä polku oli helppokulkuinen ja maisemat pilvisestä säästä huolimatta näyttävät.

Nattmålsfjelletin huipulla

Muutama päivä visiitti Tromssan kaupungissa tarjosi hetken hengähdyksen sateisesta pakuelämästä. Kävelykierros kaupungilla, uiminen ja saunominen Pust Saunalla sekä visiitti paikallisella Frisbeegolf-radalla tulivat kyllä tarpeeseen.


Monica Vikman

Maailmanmatkaaja ja kokemushuntteri, joka viihtyy pääosin kiipeilykengät jalassa, rinkka selässä ja aivan nurinkurisissa asennoissa – toisin sanoen kiipeilijä, vaeltaja, akrobaatti ja markkinoinnin moniosaaja.

Kirjoittajan blogit

Kaikki blogit