FI | ENG
Camu / 16/12/2013

Terveisiä Nepalista otoksien merkeissä

Palasin pari viikkoa sitten Nepalista ja lennolla laskeskelin viettäneeni maassa jo 14 sesonkia! Lähes joka kerta matkoille on kertynyt pituutta se 2-3 kuukautta ja näinpä Nepal-päiviä on monena vuonna kertynyt kotipäiviä enemmän. Viime vuosina reissut ovat menneet varsin trekkipainotteiseksi ja eri vaelluksia onkin kertynyt joku 30-40. En tiedä, olen seonnut laskuissa. Yhtä kaikki, olen umpirakastunut maahan ja sen ihmisiin ja tuntuu, että Nepalista on tullut kohtaloni ja jonkinlainen ”elämäntyöni”.

Tänä syksynä johdin Aventuralle kolme vaellusmatkaa. Aloitimme Annapurna Circuitilla, josta vaihdoimme Annapurna Basecamp -trekkiin ja kauden päätimme Mera Peak -vaelluksella. Kiipeilyjä ei tällä kertaa aikatauluihin sopinut.

Annapurnan vaellukset

Annapurna Circuit on suosikkivaellukseni. Aventuran nykyinen 11-päiväinen ohjelma on kutakuinkin täydellinen, kuten matkan ajankohtakin. Pääsääntöisesti kaikki Nepal-vaellukset ovat muutenkin parhaimmillaan syyskuun puolivälistä marraskuun loppuun. Poonhill on kiva myös maaliskuun rhodo-aikaan ja Everest BC huhtikuussa, kun päästään seuraamaan kiipeilyretkikuntien puuhia. Mutta mielestäni Nepaliin trekkaamaan siis syyskaudella.

Samuli MansikkaSamuli MansikkaAnnapurna Circuit on siis suosikkini; helppo ja maisemiltaan varmasti kaunein ja monimuotoisin. Majatalot ovat hyviä ja vielä suhteellisen edullisiakin. Kulttuurinkin puolesta Circuit on äärimmäisen antoisa. Väkeä on poluilla varsin vähän ja ihmettelenkin aina puheita väenpaljoudesta. Poluilla on todella rauhallista, osin siksi, että Nepalin tämän hetken ehdottomasti kuumin vaellus Manaslu Circuit on vienyt paljon Annapurna-porukkaa.

Samuli MansikkaSamuli MansikkaSamuli Mansikka

Circuitin jälkeen patikoitiin Annapurnan eteläiseen perusleiriin. Jos Circuit on helppo, on tämä puolestaan alueen rankempia patikoita. Korkeuseroja on paljon, polut huonoja ja maasto on kaikkinensa hyvin erilaista tällä Annapurnan ketjun sateisella puolella.

Perusleiristä pääsimme tuoreeltaan kiikaroimaan Uelin uutta reittiä Annapurnan eteläseinällä. On se kova, ihan oikeesti!

Samuli MansikkaSamuli MansikkaSamuli MansikkaSamuli MansikkaSamuli Mansikka

Mera Peak

Intiassa ja Filippiineillä velloi tuhoisia sykloneja pitkin syksyä. Nepalissa ei saatu tuulia, mutta runsaita vesi- ja lumisateita kyllä. Khumbusta kuului uutisia ennätyksellisistä lumimääristä ja puhuttiin lunta olleen viimeksi näin paljon 20 vuotta sitten. Näistä lähtökohdista hieman jännitti nähdä, mitä Mera Peakin vaelluksestamme tulisi? Loppujen lopuksi lumimäärät eivät haitanneet vaellusta ja huipullenousua laisinkaan. Lumiraja tuli kyllä vastaan paria etappia normaalia aiemmin, mutta aurinkoinen ilma sai kinokset pakkautumaan hyvinkin kantavaksi.

Suurempi ongelma oli normaalia huomattavasti kylmempi ilma. Vuodenaikaan nähden lämpötilat olivat yötä-päivää 5-10 astetta tavanomaista kylmempiä. Meralta lennätettiin porukkaa pois paleltumien vuoksi ja moni kääntyi huippupäivänä pois kylmyyden vuoksi.

Kirkkaita näkymiä kuitenkin saatiin ja huipulle päästiin! Suomalainen kyllä kestää kylmää ja osaa pukea riittävästi ylle.

Samuli MansikkaSamuli MansikkaSamuli MansikkaSamuli MansikkaSamuli MansikkaSamuli MansikkaSamuli Mansikka

Ensi vuoteen valmistautumista

Tähän aikaan vuodesta luonnollisesti valmistellaan tulevaa. Altitude Junkies rahtaa jo kalustoa lähemmäs Everestin perusleiriä, Aventuran toimistolla työstetään uutta esitettä ja itse suunnittelen ensi vuoden aikatauluja. Katsotaan, mitä keksitään? Muutama edellinen vuosi on mennyt tiiviisti trekkihommissa ja olenkin jossain määrin haaveillut enemmästä omasta kiipeilystä.

Vaellusopastukset alkavat tammikuun lopussa Mount Kenya & Kilimanjaro -retkellä ja maaliskuussa käydään viikko tai kaksi Nixissä. Kovasti polttelee päästä jääputouksillekin! Vuoden 2014 retkistä pääset lukemaan kotisivuilla www.samulimansikka.com.

Erinomaista alkutalvea kaikille!

-Samuli

Kaikki blogit