FI | ENG
Camu / 02/04/2016

Miten ostan kiipeilykengät?

Miksi oma kiipeilykenkä kannattaa hankkia?

Sopivien ja kunnollisten kiipeilykenkien rooli seinällä on merkittävä. Omassa kiipeilykengässä on ilmeisten hygienisten seikkojen lisäksi se hyöty, että omat kengät muotoutuvat juuri sinun jalkaasi. Kiipeilyssä erittäin tärkeää jalkatekniikkaa oppii parhaiten kun tuntee oman kenkänsä suorituskyvyn ja sitä kautta voi luottaa kenkään seinällä.

Rennompi kenkä toimii hyvin harjoitellessa. Kuvassa Black Diamond Momentum -kengät.
Rennompi kenkä toimii hyvin harjoitellessa. Kuvassa Black Diamond Momentum -kengät.

Tarvitsen kengät sisäkiipeilyyn. Toimivatko ne kuitenkin myös kalliolla?

Kyllä. Kaikilla kiipeilykengillä voi kiivetä sekä sisällä että ulkona. Sisäkiipeilyssä jalkaotteet ovat usein kallio-otteita suurempia, joten kenkä voi olla mukavampi. Kotimaiselle graniitille tyypillisillä pienillä kiteillä pysymiseen tarvitaan jo melko tarkka kenkä.

moilanen kiipeilee
Ulkokalliolla ja sisäseinällä toimivat samat kengät.

Miten kiipeilykengät eroavat toisitaan?

Kiipeilykengät voi jakaa käytännössä kolmeen eri ryhmään: suora, asymmetrinen ja voimakkaasti alaspäin taivutettu aggressiivinen lesti.

Suoralestisessä kengässä jalan asento on suhteellisen rento ja niissä on usein hieman paksumpi pohja, joka tukee jalkaa paremmin ja on käyttömukavampi. Suoralestiset kengät sopivat hyvin aloittelijalle sekä mukavuuskenkinä pitkien reittien kiipeilijöille, sisätreeniin ja halkeamakiipeilyyn. Suoralestisiä kenkiä Camun valikoimissa ovat mm: Scarpan Origin sekä Black Diamondin Momentum kiipeilykenkä, josta löytyy omat mallinsa naisille ja miehille.

Hieman alaspäin taivutetussa eli asymmetrisessä kengässä varpaat ja erityisesti isovarvas työntyvät voimakkaammin kohti kengän kärkeä. Alaspäin taivutettu pohja helpottaa pienillä listoilla seisomista ja ne soveltuvatki parhaiten suoralle tai hieman negatiiviselle seinälle. Asymmetrisistä kengistä esimerkkinä La Sportivan Miura, Otaki, Scarpan Vapor, Vapor Women’s, sekä Maestro ja trädikenkänä suosittu Maestro Mid.

Voimakkaasti alaspäin taivutettu lestisiä kenkiä kutsutaan aggressiivisisiksi kiipeilykengiski. Ne myös epämukavimmat ja ne otetaan usein jalasta heti suorituksen jälkeen. Nämä kengät sopivat jyrkkään, lyhyeen kiipeilyyn, esimerkiksi boulderointiin. Kengän muodon vuoksi niillä saa hyvin kiinni katto-otteista ja niillä saadaan kohdistettua paljon voimaa.  Näihin kenkiin kuuluvat Evolvin Shaman, X1, La Sportivan Solution, Scarpan Instinct sekä erittäin pehmeä ja aggressiivinen Furia S.

scarpa furia S
Scarpa Furia S on aggressiivinen ja erittäin pehmeä kenkä

Mikä on oikea koko? Pitääkö oikean kokoisen kengän sattua?

Kiipeilykenkien tulee olla tiukat, mutta ne eivät saa aiheuttaa kipua, vaikka isot pojat/tytö sanoisivatkin, että ”niin pienet kuin jalkaan saa on hyvät”. Aloittelijalla ja peruskiipeilijällä harvoin jää jokin reitti toppaamatta liian suurien kenkien vuoksi.

Liian pienet kiipeilykengät saattavat aiheuttaa monenlaisia vaivoja. Niistä voit lukea lisää täältä.

Oikean koon valinta on monille kompromissi. Usein sellaiset kengät, joissa on hyvin istuva kantapää, puristaa varpaat liian ruttuun, ja kenkiin, jotka istuvat hyvin varpaista, saattaa jäädä vähän löysää kantapäähän. Tässä kohdassa kannattaa käyttää aikaa ja kokeilla monia eri kenkiä niin löytyy omaan jalkaan mahdollisimman sopiva malli.

Useimmat kengistä kuitenkin venyvät vähän käytössä. Nahkakengät venyvät synteettisistä materiaaleista valmistettuja kenkiä hieman enemmän.

Onko katukengän koko ja kiipeilykengän koko sama?

Kiipeilykengissä on sellainen kummallisuus, että katukengän koko sekä kiipeilykengän koko eivät välttämättä vastaa toisiaan. Scarpan kengissä sopiva koko on usein noin yhden koon katukenkää pienempi. La Sportivan kengistä kannattaa yleensä aloittaa noin 1,5 numeroa katukengän kokoa pienemmästä koosta, kun taas Evolvin kengissä katukengän kokoon joutuu lisäämään toisinaan 0,5-1 kokoa. Kiipeilykengän koon suhde normaaliin katukengän kokoon on hyvin yksilöllistä ja riippuu paljon jalan mallin sopivuudesta kyseiseen kenkään. Aina pn parasta jos kenkää pääsee kokeilemaan jalkaan ennen ostopäätöstä.

Miten kenkiä hoidetaan?

Kiipeilykengät olisi hyvä tuulettaa ja antaa kuivua hyvin käytön jälkeen, jottei jalkahien haju pinty niihin. Käyttämällä kiipeilykengässä sukkaa pysyvät hajuhaitat pidempään poissa. Kiipeilykengät voi myös pestä käyttämällä mietoa saippualiuosta. Kengät tulee huuhdella huolellisesti pesun jälkeen ja antaa kuivua hyvin ilmastoidussa paikassa suojattuna suoralta auringon paisteelta ja lämmönlähteiltä.

Y&Y kiipeilysukat
Camun kiikkurinki suosii Y&Y Climbing Socks –kiipeilysukkia.

Kiipeilykenkien kumiin tuli reikä. Mitä teen?

Suutari Karttunen Helsingissä pohjaa kenkiä täällä. Kenkä kannattaa viedä uudelleen pohjaukseen siinä vaiheessa, kun pohjan kulutuspintaa on vielä vähän jäljellä. Jos kulutuspohjan alla olevaan kumiranttiin ehtii tulla reikä, muuttuvat kengän ominaisuudet jonkin verran pohjauksessa.

Kaikki blogit