FI | ENG
Camu / 08/03/2012

Kevät koittaa vuorivaellusoppaallekin

Huh, miten paljon hommaa voi ihminen joskus itselleen saada kasattua! Nyt joka tapauksessa alkavat alkuvuoden kiireet helpottamaan ja tulevan kevään ja kesän reissut on saatu pakettiin.

Matkailuvuosi jo alkoikin, ensin tammikuisilla messuilla ja helmikuussa Aventuran ryhmien kanssa Itä-Afrikassa. Kolme viikkoa piti sisällään vaellukset Mount Kenyalle ja Kilimanjarolle, safarit Amboselissä, Manyara-järvellä ja Ngorongoron kraaterissa, sekä lopussa vielä viikon verran iisiä oleskelua ja sukeltelua Sansibarilla.

Vajaan kahden viikon päästä onkin startti ”toiseen kotimaahani” Nepaliin, jossa luvassa on varsin pitkä rupeama sekä työtä, että hupia.

Ensimmäisiin kuuteen viikkoon mahtuu monenlaista ja monen pituista ryhmävaellusta. Aloitan kevään Nepal-kauden viisipäiväisellä Poonhill-vaelluksella, jonka jälkeen patikoimme seuraavan porukan kanssa 9 päivää suurten vuorten keskelle Annapurnan eteläiseen perusleiriin. Loppuhuipennukseksi ja kauden viimeiseksi trekiksi huhtikuussa vetäistään klassinen Mount Everest Basecamp -patikka ja noustaan rapiat 6000-metriselle Island Peakille.


Trekkien jälkeen Shisha Pangmalle

Viime keväänä lähdin Island Peak -ryhmän kotimatkalle saattamisen jälkeen Dhaulagirille (8167 m.). Homma näytti sopeutumisen ja aikataulutuksen suhteen toimivan paremmin, kuin hyvin enkä siis tänäkään vuonna halunnut haaskata vastaavanlaista hyvää tilaisuutta.

Alkutalvella perinteisesti kartoitetaan tuttujen Himalaja-suunnitelmat kevätkaudelle ja pyritään saattamaan suunnitelmat yksiin. Hankaluudeksi meinasi muodostua sopivan kohteen valinta; suuri osa viime vuosien kiipeilykavereista ja näiden tutuista näyttää jättävän kevään Nepal-kauden väliin ja suuntaavan kesäksi Pakistaniin K2:lle, jonne sain kutsun pariltakin eri porukalta.

Itseäni ei tähän saumaan houkutellut 80 päivää ”kaunista Karakorumin kesää” ja ohikiitävän hetken verran harkitsin jopa välivuoden pitämistä. Jäisipä kerrankin aikaa saada vuosia roikkunut kodin remontointikin valmiiksi.

Pelastuksekseni kuitenkin löysin mainion porukan, joka suunnitteli lähtöä Tiibetin ylängöllä sijaitsevalle Shisha Pangmalle (8013 m.) huhtikuun puolivälissä. Pienten valmisteluiden myötä saadaan homma toimimaan siten, että saavun perusleiriin jälkijunassa, kunhan Katmandusta ja trekkitöistä kerkeän. Sopeutumisen pitäisi olla tuossa vaiheessa matkaa hyvällä mallilla enkä usko, että parin viikon myöhästyminen muiden ohjelmasta haittaa omia mahdollisuuksiani vuorella.

Shisha Pangmassa on mahtavaa sen helppo saavutettavuus; Katmandusta on periaatteessa mahdollista päästä jeepillä perusleiriin (4900 m.) saakka päivässä tai kahdessa. Autotien päätepisteestä puolestaan voi patikoida 20 kilsan etapin varsinaiseen toiminnalliseen perusleiriin (5400 m.) niinikään päivässä. Tarkoitus onkin, että kun Island Peak -ryhmäni lähtee kotimatkalle 26.4., olisin vuoren juurella vappuun mennessä.

Valmistelut

Nyt siis puuhataan muutamassa päivässä reissu pakettiin. Homma on nyky-Nepalissa varsin yksinkertaista ja matkailijalle jää vähän tekemistä. Toimisto järjestää peak-permitit, hankkii viisumit kuten tässä tapauksessa tarvitaan ja järjestää logistiikan Katmandusta vuorelle ja sieltä pois, sekä ylläpidon ja ryhmäkaluston perusleirissä. Omaksi tehtäväksi jää muutamien matkustusdokumenttien toimittamisen jälkeen vain omien tavaroiden pakkaaminen ja kohteeseen ennakkoon tutustuminen.

Oma kalustoni on lähes kokonaisuudessaan Summitclimbin varastossa Katmandussa. Pakkaamiselle jää tällä kertaa niukasti aikaa ja oleellisinta onkin tässä vaiheessa listata kaikki mukaan tarvittava äärimmäisen tarkoin. Varastolla pitää voida vain lätkiä tavarat hyllyiltä laukkuun eikä pois saa unohtua pienintäkään vimpainta. Henkilökohtaista tavaraa kertyy tällaiselle matkalle reilu 40 kiloa pitäen sisällään kaikki vaatteet, makuupussit, yläleiriteltat ja -keittimet, yläleiriruuat, kiipeilyvarusteet, valokuvaus- ja videointikaluston, sekä peseytymiskamppeet ja muutaman kirjan ja leffan perusleiriin ajanvietteeksi. Pari-kolme viikkoa menee yllättävän nopeasti ja toimeen tulee aika vähällä, kunhan kalusto on tarkoin harkittu.

Oleellinen valmistautumiseen liittyvä seikka on sääennusteiden löytäminen kohteeseen. Altitude Junkiesin ja Summitclimbin matkoilla olemme käyttäneet maksullisia (=kalliita) ja vartavasten käyttöömme tehtyjä paikallisia ennusteita. Tarkkuudet ovat olleet huikeita, mutta yksin tai pienellä porukalla nämä on monesti jätettävä pois budjettisyistä. Viime kevään Dhaulagirin matkalla käytin ilmaisen Meteo Exploration.com -websivuston ennusteita menestyksekkäästi. Ilokseni löysin sivuilta ennusteet myös Shisha Pangmalle.

Ja sitten reissun päälle!

On mukava fiilis lähteä niin sanotusti ”matalalle 8000-metriselle”. Ilman lisähappea kiivettäessä on valtava ero, onko vuori esim. 8013-metrinen vai 8201-metrinen. Lisäksi Shisha Pangma on jokseenkin yksinkertainen kiivettävä ja sitä on pidetty teknisesti helppona. Tai ainakin tiettyyn pisteeseen saakka. Valtaosa nimittäin jättää homman sikseen keskihuipulla (8007 m.) eikä jatka pitkähköä ja herkkää harjannetta päähuipulle (8013 m.). Tarkoituksemme on luonnollisesti pyrkiä vuoren korkeimmalle kohdalle ja voimme vain toivoa, että lumiolosuhteet ovat suotuisat harjanteen kiipeämiseen, kun sinne asti pääsemme. Varmaa joka tapauksessa on, että yhtäkään huippua ei saavuta ellei lähde yrittämään!

Hyvää alkukevättä kaikille!

Samuli

Matkaa Nepalin trekeillä ja Shisha Pangmalla voit seurata kotisivuillani www.samulimansikka.com, sekä Twitterissä @Samuli_Mansikka.

Kaikki blogit