FI | ENG
Camu / 06/05/2016

Kenkiä, kuteita ja kamuja – esittelyssä kevään kiipeilyuutuudet

Kevät. Edessä on taas kuukausien ajan graniitin halailua ja sormien rääkkäystä, joten nyt on erinomainen aika laittaa kiipeilykamat ajan tasalle. Olisihan se harmi, jos homma jäisi varusteista kiinni, vai mitä? Esittelyssä tämän kauden mielenkiintoisimmat uutuudet aina Arc’teryx kengistä ja Rabin vaatteista DMM:n huippuluokan kalliovarmistuksiin.

 

Arc’teryx lähestymiskengät

Kaikkihan alkaa kallion juurelta, ja sinne pääsyä varten Arc’teryx on tuonut taas markkinoille entistä ehompia lähestymiskenkiä. Miehille löytyy kolme uutta mallia: vaativalle käyttäjälle jämerä Acrux2 FL GTX, kevyempänä vaihtoehtona teknisiin lähestymisiin Acrux SL ja grammanviilaajille huippukevyt Arakys. Naisille löytyy puolestaan oma herkullisen näköinen versio kevyistä Arakyseista.

Acrux2 FL GTX on Gore-Texillä vuorattu työjuhta kaikenlaisiin maastoihin ja keleihin. Näiden kenkien juju on vaihdettavissa sisäpehmusteissa, jolloin kengät voi ennen reissua tuunata olosuhteiden mukaan sopiviksi. Joustavan sisäkengän ansiosta kenkä myös istuu jalkaan todella napakasti, ja säänkestävyydestä huolimatta kenkä hengittää hyvin.

Arc'teryx Acrux2 FL GTX lähestysmiskengät
Arc’teryx Acrux2 FL GTX , 249€

Acrux SL on edellisen pikkuveli. Kevyempi kenkä ei kuitenkaan kalpene käytössä, ja sopiikin ehkä järeämpää isoveljeään paremmin myös vapaa-ajalle ja vaikka kevyille patikoinneille. Tässäkin kengässä on muiden Arc´teryxin kenkien tapaan kestävät ja hyvin pitävät Vibram-pohjat.

Arc'teryx Acrux SL lähestymiskengät
Arc’teryx Acrux SL, 149€

Arakysit on näistä kengistä selvästi kevyimmät, naurettavat 540 grammaa per pari! Etenkin kesäkeleillä Arakysit toimivat hyvin, sillä niistä saa kantaosan taittamalla sandaalit. Sisäpohjat ovat nahkaa, joten niillä on mukava läpsytellä menemään myös paljasjaloin. Mainiot kengät siis esimerkiksi bouldereille. Mutta mistään lerpukoista ei ole kyse, sillä laminoitu kärki ja kanta tukee ja suojaa kenkää, ja Vibram-pohja nappaa hyvin kiinni liukkaallakin. Näistä on tarjolla myös naisille oma, miesten kenkääkin kevyempi malli.

Arc'teryx Arakys lähestymiskengät
Naisten Arc’teryx Arakys, 129€

 

Rab kiipeilyvaatteet

Laadukkaista kiipeilyvaatteista puhuttaessa ei voi ohittaa brittiläistä Rabia. Näiden vaatteiden tarina alkoi kiipeilyn ympäriltä yli 30 vuotta sitten, joten Rabilla tiedetään varmasti melko tarkkaan, mihin vaatteita käytetään ja mitä niiltä vaaditaan. Tälle kaudelle Rab on tuonut markkinoille Rock-malliston. Malliston vaatteet on tehty kiipeilyä varten, puhutaan sitten treenistä sisäseinillä tai projektien tahkoamisesta ulkona. Tuttuun tapaan Rab on tuonut myyntiin laatua ilman ylimääräistä hölynpölyä.

Uutuuksista löytyy muun muassa kiipeilyhousuja, t-paitoja, kiipeilytoppeja, huppareita ja takkeja. Uutuuksiin kannattaa tutustua myös Camun verkkokaupassa, mutta tässä muutamia nostoja.

Erityishuomion ansaitsevat ainakin miesten Oblique Pants -kiipeilyhousut ja Oblique Shorts -shortsit, sekä vastaavat naisten Valkyrie Pants -kiipeilyhousut.

Housut ja shortsit on tehty puuvillasta ja spandexista (98%/2%), eli ne ovat kestäviä ja joustavia. Leikkaus, haarakiila ja muotoillut polvet varmistavat hyvän liikkuvuuden kun jalkoja pitää nostella otteille. Vyötärö on osittain joustava, ja sitä voi säätää vyötärön sisäpuolelle jäävällä kiristysnauhalla. Myös lahkeista löytyy nauhakiristys. Lisäksi miesten housuissa ja shortseissa on kahdet tilavat etu- ja takataskut harjalle, kännykälle ja muulle pikkutavaralle. Naisten Valkyrie Pantseissa vyötäröresori on korkeampi ja istuu napakasti, ja toisin kuin miesten pöksyissä, Valkyrie Pantseissa on yksi takatasku ja kaksi etutaskua. Materiaalina näissäkin puuvilla ja spandex, joten keveyttä ja joustavuutta löytyy

Rab Valkyerie Pants
Naisten Valkyrie, 69€
Rab Oblique Pants
Miesten Oblique, 89€

Jämäkämpiä housuja etsiville Rabilta löytyy uudistetut Capstone Pants -housut miehille ja Chockstone Pantsit naisille. Niissä kangas on 75 prosenttisesti puuvillaa ja 25 prosenttisesti nylonia, joten ne kestävät hyvin kulutusta ulkoreiteillä tai sisällä kiivettäessä. Ja kun puhutaan kiipeilyhousuista, on leikkaus haarakiilaa ja polvia myöten sellainen, ettei housu varmasti ala kinnaamaan kesken nousun. Naisten Chockstone Pantseissa vyötärö on korkeampi ja leikkaus muutenkin naisille paremmin istuva.

Rab Chockstone Pants
Naisten Chockstone, 79€
Rab Capstone Pants
Miesten Capstone, 79€

Rampage ja Windveil -takit antavat tarvittaessa suojaa säältä eivätkä juuri repussa paina kun keli helpottaa. Näistä takeista löytyvät mallit sekä naisille että miehille.

Näyttävän värinen ja minimalistisen tyylikäs Rampage on näistä takeista raskastekoisempi, vaikka sekin painaa alle 500 grammaa. Takki on joustava ja suojaa hyvin tuulelta. Samalla sen drirelease®-vuori siirtää tehokkaasti kosteutta ja kuivaa vauhdilla, eli takki toimii vaikka sykkeet nousisivat. Toimivia yksityiskohtiakin löytyy, kuten joustavat peukalonkein varustetut hihansuut ja korkealla nouseva suojaava kaulus.

Rab Rampage
Miesten Rab Rampage, 169€
Rab Rampage
Naisten Rab Rampage, 169€

Windveil on huippukevyt tuulenpitävä takki vettähylkivästä Pertex® Microlight -kankaasta. Takki sopii hyvin aktiiviseen menoon ja esimerkiksi kiipeilyyn, sillä se hengittää hyvin ja keveytensä ansiosta tuskin edes huomaa päällä. Painoa takilla on noin 150 grammaa ja se pakkautuu kaiken lisäksi näppärästi takkiin integroituun pakkauspussiin.

Rab Windveil
Naisten Rab Windveil, 119€
Rab Windveil
Miesten Rab Windveil, 119€

 

DMM kalliovarmistukset

Sitten itse kiipeilyyn, koska kaikki muu on turhaa. DMM on tuonut tälle kaudelle trädikiipeilyyn uudet DMM Dragon 2.0 kalliovarmistuslaitteet. Markkinoiden parhaiksi kamuiksi sanotut Black Diamondin Camalotit saavat tästä kovan haastajan.

DMM Dragon
DMM Dragon Cam 2.0 kamusetti koot 0-5, 399€

Viimeisen päälle tarkkaan suunnitelluissa Dragoneissa on enemmän pitoa ja tupla-akseli, joka puolestaan antaa kamuille laajan käyttöalueen. Käytännössä se siis tarkoittaa, että yhden kokoinen kamu sopii useamman kokoiseen halkeamaan. Se mikä uudet Dragonit erottaa vanhasta mallista on pito. Valmistajan mukaan ei voida edes puhua parannellusta Dragonista; kyseessä on kokonaan uusi väline. Pitoa on lisätty karheammalla, viimeistelemättömällä alumiinihammastuksella. Tarttumapinnassa on enemmän purukohtia, eli halkeamassa Dragon tarraa kiveen todella kovaa eikä lähde niin helposti liikkumaan.

Leukojen tarttumapinnoista on myös poistettu värjäys eli anodisointi. DMM:n mukaan tarttumapintojen käsittely vähentää pitoa, joten Dragoneissa sen suhteen ei ole tehty kompromissia. Muuten kamut on värjätty oikeiden kokojen tunnistamiseksi.

Jos et usko, niin katso videolta, miltä se Dragon näyttää:

Näppäränä yksityiskohtana mainittakoon muutama juttu. Ensinnäkin Dragoneiden peukalopaikkaa (eli se thumb press) on paranneltu niin, että se istuu sormeen hyvin, myös hanskojen kanssa. Toinen toimiva yksityiskohta on Dragonin oma slingi, jonka pituutta voi säätää käyttämällä sitä tuplana tai yhtenä lenkkinä. Pidempi slingi taas vähentää jatkojen tarvetta ja keventää kiipeilijän kuormaa, ja samalla köysi saadaan kauemmas kalliosta, mikä taas vähentää kamun liikkumista. Kätevää.

Dragoneita on viittä eri kokoa, ja ne sopivat 13 millimetrin halkeamista aina 11,4 senttisiin halkeamiin. Jokaisella koolla on oma värinsä, joten oikean kokoinen kamu löytyy tarvittaessa nopeasti.

 

Kaikki blogit