FI | ENG
admin / 23/04/2011

Juosten kohti kesää

Lumien lähteminen ja kevään saapuminen tarkoittaa monelle juoksukauden alkamista. Uudenvuoden lupaukset kesäkuntoon pääsemisestä alkavat painaa jo päälle tai muuten vain kasvava valon määrä ja lämpöisemmät ilmat herättävät ulkoilemaan. Kovimmille läpi talven kirmaaville juoksijoille kevään tuleminen tarkoittaa yksikertaisesti lämpöisimpien kerrosten karsiutumista pois juoksulenkiltä.

Olitpa sitten vasta aloittamassa juoksukautta tai peräti koko juoksuharrastusta, niin ensimmäisenä esiin kaivetaan juoksulenkkarit. Juokseminen harrastuksena lähtee aina ensimmäisen jaloista. Juoksitpa sitten trikoissa Vaarojen Maratonia tai Rocky-tyyliin puuvillahupparissa Töölönlahtea ympäri, jalat ovat juoksijan tärkein työväline. Tästä johtuen syystä ensimmäinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota ovat lenkkikengät. Tärkeimmät ominaisuudet ovat istuvuus ja sopiva koko. Huonosti istuvat tai väärän kokoiset lenkkarit voivat aiheuttaa rakkoja ja jalkapöydän lihaksiston kipeytymistä. Lenkkarit on myös syytä valita pääsääntöisen juoksumaaston mukaan. Asfaltilla iskuvaimennetut lenkkitossut toimivat paremmin. Hiekkatiellä, pururadalla, pellolla, metsämaastossa jne. vähemmän iskuvaimennetut (tai täysin iskuvaimentamattomat) ja aggressiivisemmalla pohjalla varustetut toimivat paremmin. Hyvien lenkkareiden hankinnan jälkeen voi siirtyä miettimään muita varusteita.

Muussa juoksuvaatetuksessa on helpointa aloittaa alimmaisesta, eli aluskerrastosta. Juoksussa aluskerraston idea, eli tehokas hien haihduttaminen iholta uloimpiin kerroksiin ja edelleen ulkoilmaan, korostuu huomattavasti. Hyvin toimivan aluskerraston vaikutus lenkkiin voi olla ero nautinnollisen juoksun ja helvetillisen suorittamisen väliltä. Aluskerrastoja juoksu-urheiluun on markkinoilla täysin synteettisistä, villapohjaisiin ja näiden sekoitteisiin pilvin pimein. Se mitä näistä suosii omassa käytössä, on täysin kiinni juoksijasta itsestään ja omista tottumuksistaan. Monet arvostavat keinokuituisten tehokasta kykyä siirtää kosteutta, toiset pitävät taas merinovillan helppohoitoisuudesta ja hajunsietokyvystä. Näiden ominaisuuksien tasapainoa havittelevilla sekoitemateriaaleista valmistetuilla aluskerrastoilla on myös kannattajansa.

Kevään lenkkeilyä ajatellen on syytä miettiä myös kesän hellepäiviä. Yli kahdenkymmenen asteen lämpötiloissa juokseminen pitkähihaisissa paidoissa voi nopeasti johtaa kuumuudesta tuskastumiseen. Tästä johtuen T-paita on usein parempi vaihtoehto ensimmäiseen kerrokseen. On syytä muistaa, että myös sukat kuuluvat aluskerrastoon. Keväällä, kesällä ja syksyllä kevyt vaellussukka ajaa hyvin asiansa lenkkeilijän jaloissa.

Koska pelkissä alusvaatteissa juokseminen voi herättää moraalista paheksuntaa ja ulkoilma on täällä Suomen maalla harvoin tähän erityisen suotuisa, on hyvä miettiä muutakin varustusta. Juoksuun soveltuva ulkokerros on lenkin miellyttävyyden kannalta hyvä olla kevyttä. Erityisesti pitkillä lenkeillä askel rupeaa nopeasti painamaan, jos vaatteet ovat raskaita. Lisälämmikkeeksi soveltuu hyvin pitkähihainen aluskerraston paita, ohut takki ja trikoot.

Vaikka trikoot ovat monelle kirosana, niiden mukavuutta ja tehokkuutta ei voi väheksyä. Vartaloa myötäilevä vaatetus lämmittää tehokkaammin, ei lepata tuulessa ja siirtää paremmin kosteutta. Jos trikoissa lenkkeily tuntuu hölmöltä, voi niiden päälle vetää vaikka shortsit. Shortsit toimivat sitten yksinään kesän helteisimmillä päivillä.

Suomen ilmasto on tunnetusti hyvin vaihteleva ja hieman oikullinenkin. Samanlaisia juoksuilmoja on vuodessa hyvin vähän. Äkillinen kylmärintama tai sadepäivä saattaa vaihtaa monen lenkkisuunnitelmat kotisohvalle loikoiluun. Silti monelle lenkkeilijälle pieni koiranilma on parasta lenkkeilyaikaa, mikä on täysin ymmärrettävää. Sateen huuhdelleessa kaupunkia ilma on puhtaimmilla, lenkkipoluilla ei varmasti ole ruuhkaa ja metsä tuoksuu avain erilaiselta.

Mainospuheistaan huolimatta vedenpitävällä kalvolla varustetut vaatteet soveltuvat huonosti juoksu-urheiluun, jopa kovimmalla koiranilmallakin. Näillä vaatteilla on taipumus johtaa juoksijan ylikuumenemiseen ja turhaan nestehukkaan riittämättömän hengittävyyden ja puutteellisen ventilaation takia. Paras juoksuvaate koiranilmalle onkin usein ohut tuulitakki tai kalvoton softshell. Pintakankaassa oleva kylläste on täysin riittävä antamaan tarpeellisen säänkeston lenkin ajaksi.

Pidemmillä juoksulenkeillä on syytä pitää myös nestehuolto kunnossa. Nestehukka johtaa helposti väsähtämiseen ja lihasten kramppailuun. Juotava kulkee kätevästi mukana kevyessä pienessä repussa pullossa tai juomaleilissä. Tilaa jää hyvin ylimääräiselle vaatetukselle ja pienelle purtavalle mahdollisten taukojen tai vaihtelevien sää olojen varalle.

Kaikki blogit