FI | ENG
Juho Knuuttila / 20/09/2017

Halkeamafest A la Chamonix

Sormi-, käsi,-nyrkki ja offarihalkeamat pomppii verkkokalvoilta alitajuntaan ja takaisin. Topoa selataan ruokapöydässä, makuupussissa ja matkalla vessaan. Ehtiihän sitä vilkaista ruokakaupassakin. Säätietoja päivitetään neuroottisesti Chamonix meteosta, Chamonix.comista, Meteobluesta ja Meteoexplorationista aina katkeilevan verkkoyhteyden salliessa. Reppua pakataan ja puretaan viikojen aikana niin monta kertaa, että lopulta ne tavarat vaan jättää odottomaan seuraavaa iskua repunpohjalle. Suunnitelmia tehdään, muokataan ja perutaan sitä vauhtia, että ajatus ei kestä enää mukana olosuhteiden ja menohalujen välisessä kamppailussa. Lopulta sitä alkaa kaipamaan monotonista lumikävelyä helpolle nelitonniselle…

Viime syksynä tapasin saksalaisen Till:n, jonka kanssa sovitiin viiden viikon alppireissusta tälle kesää. Asetimme vaatimattomasti tavoitteeksi Blancin massiivin isoimmat kesäreitit, mutta uskomattoman surkea keli ei mahdollistanut edes yritystä yhdellekkään linjoista. Koko keskikesän vuoret kuivuivat kuivumistaan, mikä on tietysti hyvä kalliokiipeilyä ajatellen, mutta samalla tötteröt kasassa pitävä ikirouta sulaa ja muuttaa leikin hengenvaaralliseksi lottoamiseksi. Kovat tuulet moukaroivat isoja huippuja ja arvaamattomat, välillä puoli päivää etuajassa tulleet ukkoset veivät henkiä. Suoraan sanottuna olosuhteet olivat surkeat. Sääennusteet olivat pielessä suurimman osan ajasta, mikä ei ainakaan lisännyt riskinottohaluja.

Onneksi massiivilta löytyy kiipeiltävää alempaakin. Ennen kiipeilijät selasivat Rebuffatin ”100-parasta reittiä” opusta, mutta nykyään Batouxin moderni versio on kovemmassa käytössä. Jälkimmäiseen on valittu kattava valikoima massiivin parhaita reittejä kalliokiipeilystä aina erittäin haastaviin mixtoihin GJ:n pohjoisseinällä. Kirjasta löytyy myös reitit Sale Athee, Etat de Choc ja Fidel Fiasco, jotka olimme valinneet ns. palautuspäivien aktiviteeteiksi. Linjat osoittautuivat maailmanluokan kiipeilyreiteiksi!

Nyt vuorossa on kuvia halkeamakiipeilystä, joka ei varsinaisesti lopu massiivilta heti ensimmäiseksi.

 

Chamonixin reissut alkaa monasti Midin eteläseinän aklikeikasta. Voie Mazeaud (7a) aloitti tämän vuoden reissun. Toisen köydenpituuden kulma on oikein ihana.
Chamonixin reissut alkaa monasti Midin eteläseinän aklikeikasta. Voie Mazeaud (7a) aloitti tämän vuoden reissun. Toisen köydenpituuden kulma on oikein ihana.
Vinkki! Kuinka välttää Breventin ruuhkat? Vastaus: mene pilvisellä kelillä!
Kuinka välttää Breventin ruuhkat? Vastaus: mene pilvisellä kelillä! La Fin de Babylone raikkaassa säässä.
Sean Villanueva Voie Darbellayn (8a) kruksiköydenpituudella.
Sean Villanueva Voie Darbellayn (8a) kruksiköydenpituudella.
Ville Ojansivu Barberinen Barbourinella (6c+). Hyvä kaltsi lyhyille sääikkunoille. Kiipeily on hyvää puskaisesta olemuksesta huolimatta.
Ville Ojansivu Barberinen Barbourinella (6c+). Hyvä kaltsi lyhyille sääikkunoille. Kiipeily on hyvää kallion puskaisesta olemuksesta huolimatta.
Ville Contamine-Voie Kohlman link-upilla. Paras 6b yhdistelmä koko seinällä.
Ville Contamine-Voie Kohlman link-upilla. Paras 6b yhdistelmä koko seinällä. Contaminen kruksin alta koukataan Kohlmanin kahdelle viimeiselle köydenpituudelle.
Arete du Diable pahimman alppireittikuumeen hellittämiseen. Itävallan tiimi Pointe Medianilla.
Arete du Diable pahimman alppireittikuumeen hellittämiseen. Itävallan tiimi Pointe Medianilla.
Gervasutti pilari päivänä jolloin ennuste lupasi täyttä aurinkoa. Todellisuudessa pilvistä, tuuli 70km/h, rakeita ja kylmä kuin Siperiassa. Reitille taisi mennä aikaa se 10 tuntia, varsin hitaalla tahdilla. Ei kuulu suosikkeihin!
Gervasutti pilari (800m, TD, 6a) päivänä jolloin ennuste lupasi täyttä aurinkoa. Todellisuudessa pilvistä, tuuli 70km/h, rakeita ja kylmä kuin Siperiassa. Reitille taisi mennä aikaa se 10 tuntia, varsin hitaalla tahdilla. Ei kuulu suosikkeihin!
Grand Capucin pistää parastaan!
Grand Capucin pistää parastaan! Kuva: John.
John Voyage Selon Gulliverilla.
John Voyage Selon Gulliverilla.
Mitä ylemmäs Capucinillä pääsee, sitä paremmaksi meno muuttuu.
Mitä ylemmäs Capucinilla pääsee, sitä paremmaksi meno muuttuu. Kuva: John.
Toppihommia GC:llä.
Toppihommia Grand Cap:lla.
Echec et Marx - todellisille släbihaukille. Reitti tarjosi oikein mukavia hektiä: jalitsun hajottua pannut pienimpään mahdolliseen camuun, joka tietenkin ampaisi halkeamasta kuin telkkä pöntöstä. 7a+/7b släbi, joka vaatisi levitaation hallintaa. Lisää släbejä sateessa jne. Normaalisti kaikki ylä-seiskaan asti saittaava Johnkin tutisi kiitettävästi. Varmaan turha todeta, että ei päästy vapaasti. Piola, senkin...
Echec et Marx – todellisille släbihaukille. Reitti tarjosi oikein mukavia hetkiä: jalitsun hajottua pannut pienimpään mahdolliseen alieniin, joka tietenkin ampaisi halkeamasta kuin telkkä pöntöstä (jo toinen kerta kun kyseinen värkki hajoaa!!). 7a+/7b släbi, joka vaatisi levitaation hallintaa. Lisää släbejä sateessa jne. Normaalisti kaikki ylä-seiskaan asti saittaava Johnkin tutisi kiitettävästi. Varmaan turha todeta, että ei päästy vapaasti. Piola, senkin…

Sale Athee, 350m, 7a+ (8a)

Jos kysytään parasta kalliokiipeilyreittiä Blancin massiivilta, voi vastaus olla Sale Athee. Käytiin toteamassa väittämä todeksi. Kymmenen köydenpituutta mitä monipuolisinta halkeamakiipeilyä. Nimi tulee tietenkin Yosemiten Salathe-seinästä. Lähestyminen on ”pitkä”, mutta palkinto sitäkin suurempi!

Tehtiin reitti ja lähis päiväkeikkana. Montenversin ensimmäiseltä junalta ehtii reitin alle puoliltapäivin. Mer de Glacelle kerkeää paluumatkalla valoisassa, mutta loppu onkin haikattava Nixiin pimeässä. Reitti on siitä metka, että lähes varmasti et näe muita koko päivänä. Polku jäätiköltäkin seurailee ruohorinteitä polun sijasta. Virkistävää vaihtelua massiivin suositumpiin kulmiin.

Reitti kulkee Moinen gendarmella. Tötterö näyttää palavalta liekiltä!
Reitti kulkee Moinen gendarmella. Tötterö näyttää palavalta liekiltä!
Till eräällä köydenpituudella, jolla dead point krimppiin mahdollisti vapaakiipeilyn.
Till eräällä köydenpituudella, jolla epätoivoinen dead point krimppiin mahdollisti vapaakiipeilyn.
Neljäkymmentä metriä käsihalkeamaa. Olevinaan 7a+, mutta max. 6c suomessa. Till yritti kiivetä feissiotteilla ja sai välittömästi kuittailua Keski-Eurooppalaisten jammitaidoista.
Neljäkymmentä metriä käsihalkeamaa. Olevinaan 7a+, mutta max. 6c Suomessa. Till yritti kiivetä olemattomilla feissiotteilla ja sai välittömästi kuittailua Keski-Eurooppalaisten jammitaidoista.
Käsijammitraverse, ei jalkaotteita (7a).
Käsijammitraverse, ei jalitsuja (7a).
"Tunge ne kädet ja jalat rööriin", " Se sattuu...", "Tää ei oo sporttikiipeilyä". Mielenräjäyttävä sormihalkeama!
”Tunge ne kädet ja jalat rööriin”, ” Se sattuu…”, ”Tää ei oo sporttikiipeilyä”. Mielenräjäyttävä sormihalkeama!
Likainen ateisti pisti sormet koville.
”Likainen ateisti” pisti sormet koville.
Keski-Maa vai Alpit?
Keski-Maa vai Alpit?

Fidel Fiasco, 350m, 6c+

Suomen graniitilta tulevat kiipeilijät ovat hieman etulyöntiasemassa kidesläbeillä taiteilessa. Fidel Fiascolla on hurja maine, mutta rehellisesti sanottuna tämä Mr. Piolan reitti ei ole run-out, eikä edes mitenkään vaikea greidilleen. Toki alunperin linja oli 6b. Eräs maailman kärkikiipeilijöistä ovat viime vuosina puheillaan nostaneet monen lähtökynnystä tällä reitille, mutta aivan turhaan. Kiipeily on mitä parhainta Blaitieren länsiseinällä ja sopii erinomaisesti kuumien kesäpäivien vilvoikkeeksi.

Toinen köydenpituus seuraa hienoa halkemaa!
Toinen köydenpituus seuraa hienoa halkemaa!
Sveitsiläisköysistö alemman kruksikp:n kimpussa. Älä kutsu Elvistä kylään, tai muuten fiasco on varma.
Sveitsiläisköysistö alemman kruksikp:n kimpussa. Älä kutsu Elvistä kylään, tai muuten fiasco on varma.
Till reitin puolivälissä. Kivi on hyvää.
Till reitin puolivälissä. Kivi on oikein hyvää.

 

Etat de Choc, 250m, 7a

Massiivin pohjoispään graniittiparatiisin eli Petit Clocher du Portaletin kiipeily muistuttaa kuulemma enemmän Yosemitea kuin Alppeja. Halkeamat ovat suorareunaisia, kivi otteetonta ja selkeästi liukkaampaa. Jammitaidottomalle painajainen, mutta tekniikan hallitsevalle unelma. Kiipeily on jyrkkää ja fyysistä painia. Etat de Choc on kuuluisa isoista halkeamistaan, joita mekin lähdimme hakemaan. Saimme shokkihoitoa oikein olan takaa. Kolmen tähden elämys!

 

Jo 6b:t oli ihan riittävän jyrkkiä. Kolmas kp lupasi erittäin fyysistä päivää.
Jo 6b:t oli ihan riittävän jyrkkiä. Kolmas kp lupasi erittäin fyysistä päivää.
Belgialaistiimi röörissä. Reitti koostui pitkälti kulmaan jumiutuneista jättifleikeistä ja - bouldereista. Kuumottavaa ja epätodellista.
Belgialaistiimi röörissä. Reitti koostui pitkälti kulmaan jumiutuneista jättifleikeistä ja – bouldereista. Kuumottavaa ja epätodellista.
Topo suositteli kahta nelosta ja vitosta + yhtä kutosta. Meiltä puuttui kutonen ja toinen vitonen. Belgialaiset veti yhdellä nelosella...
Topo suositteli kahta nelosta ja vitosta + yhtä kutosta. Meiltä puuttui kutonen ja toinen vitonen. Belgialaiset veti yhdellä nelosella…
Reitin kuuluisin kp. Hänkkäävä jättihalkeama!
Reitin kuuluisin kp. Vienosti jyrkkä jättihalkeama! 40 metriä punkeamista.
Jammitaidoista on hyötyä.
Jammitaidoista on hyötyä.
Till puskee kohti taivaita. Petit Clocher ei ole släbi.
Till puskee kohti taivaita. Petit Clocher ei ole släbi.
Viimeinen vaikea kp, jonka piti olla helpohko. Siltä ei tuntunut, kun kiipeät hänkkäävää sporttia muinaisten pulttien päällä.
Viimeinen pitkä kp, jonka piti olla helpohko. Siltä ei tuntunut, kun kiipeät hänkkäävää sporttia muinaisten pulttien päällä.

 

 

 


Juho Knuuttila

Juho Knuuttila (s.1995) on nuoresta iästään huolimatta yksi Suomen aktiivisimmista alppikiipeilijöistä. Hän on kiivennyt mm. legendaarisen pohjoisseinätrilogian (Eiger, Matterhorn ja Grandes Jorasses), useita seiskatonnisia Keski-Aasiassa, soolonnut ison liudan Alppien nelitonnisia ja kiivennyt Mt. Hunterin ranskalaisten reitin 6.nousun. Lähivuosina Juho meinaa keskittyä teknisesti haastaviin nousuihin Alpeilla ja maailman suurilla vuorilla, mutta aikaa löytyy myös halkeama- ja mixtakiipeilylle Suomessa.

Kirjoittajan blogit

Kaikki blogit