FI | ENG
Tatu Autio / 17/11/2011

Grandes Jorasses

Syksy on perinteisesti isojen alppireittien kiipeämiseen ylivoimaisesti parasta aikaa. Sami Modenius ajateli että putkenlaskuhommiin olisi hyvä saada vaihtelua ja kuuluisi kiivetä kunnon alppiseinä. En arponut sekuntia enempää ja ilmoitin olevani mukana. Katsottiin mikä näyttää hyvältä, bongattiin sääikkuna ja ostettiin liput. Kohteeksi valittiin Chamonixin ja ehkä koko Alppien hienoin seinä.

Pienimuotoisen kuumottelun jälkeen saimme houkuteltua mukaamme myös kylän oman asukin Ode Siivosen. Me lähdimme Samin kanssa ylös päivää aikaisemmin ja makoilimme yhden päivän Leschauxin majalla. Ode tuli ylös yksinään päivää myöhemmin ja jatkoimme porukassa bivittämään jäätikölle seinän alapuolelle.

Kiipesimme slovenialaisten reitin Croz Spurin lopulla, joka on eräs seinän loogisimmista linjoista. Kelit olivat parhaasta päästä pohjoistuulta lukuunottamatta. Reitti oli hyvässä kiipeilykunnossa kuivahkoa kruksia lukuunottamatta. Käytännössä tämä tarkoitti arviolta kutosen mikstaa huonoilla varmistuksilla.

Alppikiipeilyyn kuuluu olennaisesti myös kärsimykset. Eteläpuolelle alastuloreitille oli vajaata viikkoa aikaisemmin satanut reippaammanpuoleisesti lunta. Kova kuori josta astui joka kolmannella askeleella läpi. Alla pehmeää haaroihin asti upottavaa sokeria. Onneksi tätä ei ollut kuin ensimmäiset 1500 vertikaalimetriä. Loput 1000 m oli onneksi kuivaa maata.

Noususta löytyy video osoitteesta

http://vimeo.com/30754159



Tatu Autio

Tatu Autio (s.1982) on vuonna 2015 vuoristo-opasopinnot aloittanut trukkikuski.Tatu on yksi kokeneimmista suomalaisista vaativien alppireittien kiipeilijöistä. Kiipeilytiimaa Tatulle on kertynyt vuodesta 1997. Hän on kiivennyt todennäköisesti vaikeimman suomalaisen kiipeämän alppireitin, West Face Directin, Aguille du Planilta. Tatun merkittävimpiin nousuihin kuuluvat mm. pohjoisseinänousut Alppien suurilla vuorilla: Cima Grande, Eiger, Grandes Jorasses, Piz Badile ja Les Droites. Tämän lisäksi Tatu on koluaa aktiivisesti jääreittejä, tekee uusia reittejä Suomessa ja laskee suksilla ja laudalla.

Kirjoittajan blogit

Kaikki blogit