FI | ENG
Katariina Rahikainen / 28/11/2011

Getu, Guizhou-provinssi, Kiina

Camun blogit ovat viime aikoina olleet jo talvipainotteisia; hieman kuulumisia siis Suomen pimeisiin syyskeleihin pallon lämpimämmältä puolelta.

John Cooper

Lokakuun puolessa välissä matkani jatkui Getuun, joka sijaitsee Kiinan köyhimmässä provinssissa Guizhoussa (ks. http://bit.ly/dQTc7m). Getu oli myös Petzl:n järjestämän tämänvuotisen Roctripin kohde. En suunnitellut reissuani Roctripin takia, mutta Getu oli kuitenkin matkani varrella Yangshuohon.  Itse asiassa tiesin hyvin vähän koko Roctripistä – tiesin vain, että Getussa on mahtavia kaltseja ja muutama kaverini oli siellä pulttaamassa reittejä viime vuonna. Rinkkaani matkalle pakatessani (matkan pituus: X kuukautta) yritin soveltaa Samuli Mansikan “pärjäänkö ilman tätä?” kysymystä, josta hän kirjoitti blogissaan “Reppu kevyenä alppireiteille” (http://www.camu.fi/etusivu/blog/1201/reppu-kevyena-alppireiteille), vaikka alppireiteille en ollutkaan lähdössä. Untuvatakin kuitenkin pakkasin mukaani, sillä tiesin että ainakin Yangshuossa tulisi joulukuussa kylmä. Untuvatakki oli kuitenkin hyvin tarpeellinen jo Getussa.

John CooperAymeric Clouet

Lähin pikkukaupunki Ziyun on noin tunnin matkan päässä Getusta, johon pienet n. 12 hengen pakettiautot kulkevat säännöllisesti (tosin usein kyydissä on tuplasti tuo määrä matkustajia). Matkalla näin ihmisiä korjaamassa satoa, tyttöjä pesemässä hiuksiaan vadissa, vanhoja miehiä polttamassa piippua ja istuskelemassa jouteliaana sekä kanalauman juoksemassa tien yli (jonka yli lähes ajoimme). Näyn huipensi jättimäinen teurastettu emakko, joka makasi keskellä katua; tässä vaiheessa en vielä tiennyt että samankokoisen emakon kuolemanpelkoinen kiljunta herättäisi minut eräänä aamuna.

Aymeric Clouet

Getun kiipeilypotentiaalista on käytetty vain murto-osa, mutta reittejä oli itselleni ainakin ihan riittämiin (topon voi ladata osoitteesta bit.ly/rrjmV4). Sanat, jotka pääsivät lähes kaikkien suusta saapuessaan “The Great Arch’lle olivat: “VAU!!!!!!!!!!!!!!!!!” Kiina on täynnä hämmentävän suuria luolia, ja ne jotka ovat käyneet Yangshuon Moon Hillillä voivat vain kuvitella Great Archin kokoluokkaa; se on helposti ainakin viisi kertaa suurempi.

Great Arch on täynnä hämmentäviä “juustokoloja” ja kiipeilyllisesti hyvin erilaisia reittejä; paljon “undereita” (alaspäin hyviä – tai kohtalaisen hyviä…- otteita) ja kompressio-otteita.

Aymeric Clouet

Oleskeluni Getussa venyi ja venyi, ja lopulta huomasin olleeni siellä melkein kuukauden. Kiipeilyllisesti omalta osalta reissu Getuun ei ollut hassumpi; omaa onsight-tasoa tuli nostettua ja onnistuin redpointtaamaan yhden 8a:n sekä muutaman 7c+:n.

Logan Barber

Oli hienoa kiivetä maailman huippujen kanssa sekä saada tekniikkavinkkejä itse Lynn Hilliltä.  Oli myös hauska seurata huippujen jonottamista vaikeimmille reiteille ja yleisön kerääntymistä paikalle. Ethan Pringleltä mieleen jäi sanat “Confidence!” kun yritin klipata jatkoa pulttiin eräällä 7c+:lla ja edellinen varmistus oli muutama metri jalkojen alapuolella. Parit huikeat lennot siitä otettiin (“Anna mulle kunnolla löysää kun alla on tollainen pieni tufa mikä pelottaa!”) ennenkuin itseluottamus oli kohdallaan ja sain jatkon pulttiin.

John Cooper

Turismi ei vielä ole pilannut paikallisten aitoutta ja ystävällisyyttä, jonka vuoksi Getu olikin erittäin nautinnollinen paikka kiivetä. Tosin kuukauden jälkeen oli jo pieni kaipuu syödä jotain muuta kuin nuudeleita aamupalaksi ja riisiä illalliseksi – vaikka ruoka tosi maittavaa olikin.

Lisää Getusta voi lukea esim. Joe Kinderin blogista bit.ly/vZxz7c, Andrew Bisharatin blogista bit.ly/rl8j0f, Matthew Norgroven blogista bit.ly/rF9jXt ja kuvakollaasia katsella Jon Cardwellin blogista bit.ly/uCW3mw. Getuun suunnittelen palaamista ehkä vielä jossain vaiheessa keväästä.

Seuraava postaukseni kertoo Yangshuosta; siihen saakka, se on moro!


Katariina Rahikainen

Katariina Rahikainen on nykyisin Australiassa asuva sporttikiipeilijä, joka välillä saattaa hairahtua joko boulderoimaan tai jopa tradittelemään. Australian lisäksi Katalla on huikeasti kokemusta kallioista ympäri maailmaa, etenkin Kiinasta ja Thaimaasta, suomikaltseja unohtamatta. Katalla on huikea tikkilista, hän on fläshännyt 8a:n ja redpointannut useita 8a+:sia.

Kirjoittajan blogit

Kaikki blogit