FI | ENG
Camu / 23/05/2016

Camu siirtyi Ekoenergiaan

Me hiihdämme, kiipeilemme, retkeilemme jatkuvasti ja haluamme luonnollisesti jatkaa harrastuksiamme tulevaisuudessa. Tämä on mahdollista ainoastaan, jos lajipaikat pysyvät kunnossa: talvet talvina, metsät raikkaina, jäätiköt jäisinä.

Viime aikoina ympäristötuska on vaivannut meitä Camulaisia ja olemmekin ryhtyneet miettimään lisätapoja, joilla me voimme välittää ympäristöstämme vielä enemmän. Suomen luonnonsuojeluliiton lähestyttyä meitä kampanjansa tiimoilta vaihdoimme sähkösopimuksemme oitis EKOenergiaan.

Repoveden kansallispuisto, Olhavan kiipeilyreitit.
Olhavan vuoren klassikkoreiti kesäpäivänä.

Mikä on Ekoenergia, eikö joku vihreä sähkö riitä?

EKOenergia on ainoa kansainvälinen ympäristömerkki sähkölle ja sen sihteeristö toimii Luonnonsuojeluliiton alla Suomessa. EKOenergian kestävyyskriteerit on hyväksynyt yli 40 ympäristöjärjestöä yli 30 maasta. Voittoa tavoittelematon merkki tarkistaa vuosittain voimalaitos voimalaitokselta, että EKOenergia-merkityn sähkön kriteerit todella täyttyvät.

Tämä on tärkeää, sillä usein käytetylle termille “vihreä sähkö” ei löydy määritelmää: periaatteessa siis mitä tahansa sähkön tyyppiä voidaan markkinoida “vihreänä” riippumatta sen ympäristövaikutuksista ja ilman ulkopuolista valvontaa.

EKOenergia-merkillä myytävä uusiutuva sähkö tuotetaan Suomessa vesi-, tuuli-, aurinko- ja bioenergialla. EKOenergia-merkki takaa, että uusiutuva energia tuotetaan mahdollisimman vähäisin ympäristöhaitoin: esimerkiksi vesivoimaa käytettäessä huolehditaan muun muassa vaelluskalakantojen reittien ylläpidosta. Puuvoimaa käytettäessä polttoaineeksi hyväksytään ainoastaan kaikkein ilmastoystävällisimmät metsäperäiset polttoaineet kuten sahanpuru tai hakkuujäte, eikä esimerkiksi tukkeja, kantoja tai plantaasipuuta kaukomailta. Lisäksi EKOenergia-merkitty puuvoiman pitää myös tuottaa mahdollisimman energiatehokkaasti sähkön ja lämmön yhteistuotannossa.

On tietysti selvää, sähköverkon rakenteesta johtuen, tietyn laitoksen elektroneja ei voida suoraan ohjata tänne Vuorikadulle, ja EKOenergian vaikutus perustuukin oikeastaan rahavirtoihin. Me esimerkiksi tiedämme nyt, että rahoitamme sähkölaskumme verran Tammisaaren energiaa, joka tuottaa EKOenergiansa kestävyyskriteerit täyttävällä puuvoimalla.

 

 

Olhavanvuori, Repoveden kansallispuisto
Repoveden kansallispuisto

Ekoenergiaan vaihtamisen merkitys Camussa

Itseasiassa jos ihan rehellisiä ollaan, vanha sähkösopimuksemme oli yhtä vanha kuin yrityksemme. Kilpailutuksella saimme sähkömme jopa aiempaa halvemmalla. Ympäristövalinnan lisäksi EKOenergiaan vaihtaminen toi meille siis säästöä.

Camun sähkönkulutus on luonnollisesti pientä verrattuna tuotantolaitoksiin tai muihin sähkön suurkuluttajiin. EKOenergiaan siirtymisemme tulee erityisen merkittäväksi silloin, jos innoitamme muut, kiipeilijät, vapaalaskijat ja retkeilijät sekä yhteistyökumppanimme mukaan. Kotitalouksien EKOenergia-vaihtoehtoja voit kilpailuttaa kymmeneltä sähköyhtiöltä kätevästi EKOenergian sivuilla olevalla lomakkeella. Mikset tekisi sitä jo tänään?

Pyhän hissit
Pysyis talvet talvina. Kuva: Jan-Erik Blomberg
Kaikki blogit