FI | ENG
Camu / 19/09/2011

Alpinistin muotireleet

Mitä ylle alppireiteille?

Edellisessä alppireiteille pakkaamista käsittelevässä blogikirjoituksessani sivuttiin parilla sanalla vaatetusta. Paneudutaan tällä kertaa omiin suosikkitekstiileihini ja kokemuksiini eri materiaaleista.

Alakroppa

Alhaalta päin ja ihoa lähinnä olevasta kerroksesta kun aloitetaan, niin aloitetaan sukista.(Mahdollisimman) ohuen linerin päälle eristäväksi ja kengän istuvuutta parantavaksi kerrokseksi käytän keskipaksuja villasekoitesukkia. Nyt viime matkoilla olen testaillut Tekon tuotteita, jotka ovat osoittautuneet aivan mielettömän mukaviksi. Suosikkini on ollut ‘Merino Summit Series Men’s Mid Hiking’, joka istuu hyvin ja pysyy erinomaisesti kuivana. Merkki vaihtui Tekon myötä, että heilahti!

Alppikenkinä suosikkini ovat olleet La Sportivan Trango S EVO GTX:ät. Isommilla vuorilla olen tykästynyt La Sportivan Baturoihin ja kasitonnisten huippuyrityksissä ylivoimaisesti lämpimimmät ja kevyimmät ovat olleet La Sportivan uusimmat Olympus Monsit.

Säärystimistä en koskaan pitänyt ennen, kuin löysin La Sportivan Gasket Gaiterit. Gasket Gaiterit ovat oikeastaan vain kevyet stretchaavat tuubit, jotka sulkevat kengän suun ja lahkeen. Perinteiset cordura-säärystimet ovat mielestäni turhan raskaita (joudut nostamaan niitä joka askeleella) ja hiostavia. Nämä sen sijaan ovat täydelliset. Kestävyys tosin on heikkoa ja tuhoan näitä muutamat kaudessa.


Kesäkiipeilyssä suosin ehdottomasti softshell-housuja. Huomattavasti mukavammat, kuin kovat kuoret ja kestävät kovempaa käyttöä mixta- ja kallioreiteillä. Ehdoton suosikkini on ollut Arc’teryxin Gamma MX ja toisena Patagonian Alpine Guide Pants. Näiden kanssa olen pärjännyt nelitonnisilla kesällä ja alkusyksystä hyvin ilman mamiksia. Toinen hyvä vaihtoehto on valita kevyemmät päällihousut ja pitkät kalsarit (Ortovoxin merinoa), jolloin saat monipuolisemman setin aina olosuhteiden mukaan valittavaksi.

Ns. “kovia kuoria” käytän suurilla vuorilla Himalajalla ja Andeilla, kun tuulet voivat olla todella rajuja. Ainoastaan kalvovaatteet tuntuvat pitävät tuulen ulkopuolella pomminvarmasti.

Olen ollut todella innostunut eVentistä Gore-Texin jälkeen – hengittävyys on aivan toista luokkaa ja ennen kaikkea, tuotteet ovat kevyitä. Nykyinen suosikkini Himalaja-housuiksi on Rabin Latok Alpine Pant, jonka alle pistän Patagonian R1 Pantsit. Hengittävämpi grid-fleece on ollut suosikki-fleecematskuni sekä ala-, että yläkropassa.


Yläkroppa

No sitten on paljon vaihtoehtoja! Ihoa lähimpänä suosin joka tapauksessa merinovillaa. Odotettavissa olevista keleistä ja välipaidasta riippuen olen käyttänyt joko Ortovoxin 195:sta tai 240:stä. Nyt olen testaillut Rabin MeCo 120 -aluspaitaa, johon on merinon lisäksi sekoitettu polyesteriä. Tuntuma iholla on fantastinen ja uskon käyttäväni tätä jatkossa varsinkin lämpimämmissä keleissä ja hikisemmässä menossa.


Välikerroksena päivänselvä valinta on tyköistuva fleece, mielellään gridiä. Jos päällimmäisenä on paksumpi softshell (esim. Rabin Baltoro Alpine Jacket), on ainakin itselleni äärimmäisen sopivaksi yhdistelmäksi osoittautunut paksu merinoaluspaita plus fleeceliivi -setti. Tsekkaa esim. Rabin Shadow Vest.


Nykyisin on päällimmäiseksi kerrokseksi todella paljon vaihtoehtoja ja sopivimmat yhdistelmät löydät vain kokeilemalla. Matskutarjonta on aivan mieletön verrattuna vaikkapa vain viiden vuoden takaiseen.

Alppiolosuhteissa olen ehdottomasti suosinut softshelliä ja suosikkini on ollut Rabin Fusion Jacket. Vastaavaan tarkoitukseen on nyt tulossa Polartecin uudesta Neoshellistä valmistettu Stretch Neo Jacket, jolta odotan paljon.

Keskikesän alppikiipeilyihin uskon löytäväni käyttöä uudelle Cirrus Wind Top -takilleni. Tällä hetkellä olen käyttänyt sitä juoksutakkina, johon se soveltuukin aivan mielettömän hyvin.

Suhtautumiseni koviin kuoritakkeihin on muuttunut eVentin myötä ja materiaalin oleellisesti Gore-Texiä parempi hengittävyys on lisännyt osaltani niiden käyttöä päällikerroksena. Tämän hetkinen suvereeni suosikkini sekä trekkisadetakkina, että kiipeilykuorena on Rabin Demand Pull-on. Tätä käytin mm. viime kevään Dhaulagirin-retkellä. Demand Pull-on on 235-grammaisena todella kevyt totaaliseksi suojaksi ja anorakkimallissa on jotain itseäni viehättävää – takki istuu todella hyvin. Mikäli haluat täyspitkän vetoketjun – esim. vaihtelevampiin olosuhteisiin, kun takkia joudutaan riisumaan ja pukemaan jatkuvasti – testaa vain 30 grammaa painavampi Rabin Momentum Jacket.Kesäalpinisti tarvitsee taukotakkia harvoin. Himalajalla ja Andeilla liikkuvalle sen sijaan hyvä untuvatakki on mielestäni yksi tärkeimpiä sijoituksia. Rabin Neutrino Endurance on oma suosikkini taukotakiksi trekeille. Kosteisiin ympäristöihin, esim. Perun ja Ecuadorin vuorille ja Kilimanjarolle, suosin primaloftia.

Hanskat ja pää

Päähän tietenkin pipo ja siihen päälle omaan kupoliin hyvin istuva kypärä (oma suosikkini on Petzl Meteor III). Otsalle lamppu. Selkeillä reiteillä riittää yleensä pienempikin, esim. Petzl Tikka Plus2, mutta jos yhtään joudut suunnistamaan ja etsimään reittiä, ota tehokkaampi valo ja säästyt monelta harhalenkiltä. Tähän tarkoitukseen oma suosikkini on Petzl Myo XP.


Huivia tai kauluria suosin myös. Takin kauluksen sulkeminen vähentää lämpöhävikkiä käsittämättömän paljon ja sopivalla huivilla voit suojata itsesi myös auringolta. Itse suosin ehtaa pakistanilaista arabihuivia.

Hanskat tietenkin reitin mukaan – kallioreiteille napakkaa hanskaa hyvällä gripillä (Rab Alpine Glove) ja lumi- ja jääreiteille lämpimämpää ja varrellisempaa (Rab Guide Glove, Rab Latok Glove tms.).

Siinäpä kaikki mitä tarvitaan. Sopiva pukeutuminen löytyy vain runsaalla ulkoilulla ja ennakkoluulottomalla kokeilemisella. Itse olen ollut hieman vanhanaikainen vaatevalinnoissani, mutta Camun porukan rohkaisemana on testiini päätynyt useita tuotteita, joista on parin käyttöpäivän myötä löytynyt omia suosikkejani.

Kaikki blogit