FI | ENG
Camu / 27/10/2012

Aiguille de Blaitiere – Pilier Rouge: L’eau Rance d’Arabie

Chamonixissa ei kelit suosineet jääkiipeilyä ja eivät oikein kalliokiipeilyynkään. Onneksi pieni keli-ikkuna mahdollisti erään klassikkoreitin kiipeämisen. Midin hissin väliasemalta noin 1,5 h haikkauksella saavutettava Aiguille du Blaitiére tarjoaa Chamonixin graniittia parhaimmillaan.

Kiipesimme reitin L’eau Rance d’Arabien Chamonixin vakioasukin Karva-Samin ja 15 vuoden tauon jälkeen laaksoon palanneen Magis Wallinin kanssa. Reitti ei ole kuin 7kp:n mittainen ja lähestyminen on minimipäästä.

Länsiseinällä sijaitseva reitti tulee aurinkon vasta iltapäivästä joten syksyllä ensimmäiset kp:t on kiivettävä lähes talvisissa olosuhteissa. Reitin ensimmäinen kp on pultattu 6b:n släbi mikä saattaa jäisillä sormilla ja varpailla tuntua tarpeettomankin nihkeältä.

Tämän jälkeen kiipeily onkin sitten toinen toistaan hienompaa halkeamaa köydenpituudesta toiseen. Tarjolla on kunnon kruisalua ja nihkeissä kohdissa on aina porahaka. Reitti on pleasurekiipeilyä parhaimmillaan. Kruksi on hieman nihkeämpää hintsuttelua mutta onneksi paikalla on porahaat niin voi yritellä rauhassa.

Pultatut ständit tekevät laskeutumisesta mielyttävää, tosin köysien jumiutumista kaikenmaailman fleikkien ja kivien taakse tulee varoa. Hankalinta alastulossa on hissin aukioloajat jotka ovat tasamaanjätkille tyystin liian tiukat. Hissillä alastulemisen sai jälleen unohtaa. Reipas iltakävely laaksoon ikään kuin kuuluu Niksin kiipeilyyn. Onneksi nykyään vauhti riittää siihen että kerkeää iltabisset kaupasta hakemaan.

Kaikki blogit